Vrije Universiteit Amsterdam

De achtervolging van electronen in veeleisende omgevingen


* Startdatum: 03-12-2010


* Tijd: 09.45


* Locatie: Aula


* Titel: Stalking Electrons in Demanding Environments


* Spreker: T.A. Cohen Stuart


* Promotor: prof.dr. R. van Grondelle


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Thomas Cohen Stuart bestudeerde het fotosynthetische systeem van de paarse bacterie Rhodobacter Sphearoides en maakte gebruik van een nieuwe techniek genaamd pump-dump-probe spectroscopie. Hiervoor bouwde hij een opstelling waarmee dit type metingen kan worden uitgevoerd, samen met de bijbehorende hard en software. Vervolgens bestudeerde hij het bacteriële reactiecentrum (BRC). In dit membraaneiwit wordt een elektron losgemaakt en door het membraan getransporteerd naar de binnenkant van de bacterie. Door nu de zogenaamde 'pump-pulse' te laten volgen door een 'dump pulse' kan het BRC-molecuul eerst naar zijn eerste aangeslagen toestand worden gestimuleerd om het vervolgens weer terug te "dumpen" met de dump puls. Deze dubbele ondervraging van het systeem levert een extra dimensie aan informatie op waaruit we kunnen bepalen hoe de aangeslagen toestand in elkaar zit.

Cohen Stuart vond dat het special pair (in BRC) zich kort even in een tussen toestand bevindt voordat het een elektron afgeeft aan de pheophytine (Ha). Hij keek heel precies naar het losmaken van het elektron door de binnenkomende lichtenergie. Eenzelfde pump-dump-probe experiment deed hij ook aan de antennes van deze bacterie (LH1 en LH2) die de licht over het membraan naar BRC transporteren. Zijn techniek heeft zeer gedetailleerde data opgeleverd over de her-equilibratie van de exciton toestanden binnen LH1 en LH2. De mate van detail was zelfs genoeg om de bestaande theoretische beschrijving van dit systeem volledig te kunnen verifiëren.

Als laatste deed Cohen Stuart onderzoek naar een speciaal artificieel fotosynthese complex gebaseerd op Ruthenium bipyridine, om een brug te slaan naar een nieuwe energie-economie. Dit systeem bekeek hij met behulp een dubbele pulstechniek, waarbij tegelijkertijd het effect van twee verschillende pulsen onafhankelijk van elkaar wordt gemeten. Cohen Stuart vond dat deze complexen in bepaalde mate energie vastleggen voor een langere tijd, maar dat er nog meer nodig is om ze effectief te maken.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam