Rechtbank Zutphen


âCommuniceren in plaats van populariserenâ

Zutphen, 1 december 2010 - De rechtspraak moet niet populariseren maar tijdig en volledig communiceren. Dat is volgens waarnemend president De Groot van de rechtbank Zutphen een goed begin om de rechtspraak en de burger dichterbij elkaar te brengen. Dat stelt mr. J.B. de Groot in zijn toespraak tijdens de installatiebijeenkomst van vrijdag 3 december waarbij de rechtbank zes nieuwe rechters verwelkomt.

Niet leuker, wel duidelijk
"Om dichterbij de burger te komen moeten we niet aanschuiven bij tal van programma's zoals Pauw en Witteman, de Wereld draait door of RTL Boulevard. We moeten niet leuker gevonden worden of gezelliger. Het is een kwestie van op tijd en duidelijk communiceren wat we beslissen en waarom. Als rechtzoekende en geïnteresseerde burger wil je zo snel mogelijk weten; `wat' is het en `waarom' is het zo. Daar kun je het vervolgens mee eens of oneens zijn. Als het maar duidelijk is." De gehele toespraak wordt na de installatiezitting gepubliceerd.

Installatie rechters
Op vrijdag 3 december worden in een buitengewone terechtzitting in de Burgerzaal te Zutphen mw. mr. A.L.M. Steinebach - de Wit, mw. mr. E. Boerwinkel, mw. mr. L.J. Bosch, dhr mr. M.J. Ouweneel, mw.mr. M.J. Vos en mw. mr. D.S. de Vries als rechter geïnstalleerd bij de rechtbank Zutphen.

De waarnemend president van de rechtbank, de heer mr. J.B. de Groot, de waarnemend Hoofdofficier van Justitie van het OM Zutphen, mevrouw mr. J. Dolfing en de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Zutphen, de heer mr. A.P.J.M. de Bruyn, spreken de geïnstalleerden toe.

Naast de publiekelijke introductie van de zes rechters is dit ook de eerste installatiezitting voor, mr. J.B. de Groot. Hij neemt, tot de rechtbank Zutphen is opgegaan in de rechtbank Oost-Nederland, het presidentschap waar van de op 1 juli 2010 gestopte mr. G. Vrieze.

Rechters
Mevrouw Steinebach - de Wit begon haar carrière bij de Raad van State. Na een zesjarige uitstap bij de rechtbank Haarlem keerde zij weer terug bij de Raad van State. In 2008 startte zij bij de rechtbank Zutphen de opleiding tot rechter, die zij succesvol afrondde.

Mevrouw De Vries haalde in 2002 haar bul aan de Universiteit van Groningen. In 2003 startte ze bij de rechtbank Zutphen haar Raio-opleiding, de zes jaar durende opleiding tot rechter. In 2009 sloot ze deze met goed gevolg af en sindsdien is ze werkzaam als rechter bij de rechtbank Zutphen.

In 2002 studeerde mevrouw Bosch cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna doceerde ze strafrecht aan de Radboud Universiteit. In 2009 behaalde zij haar opleiding tot rechter.

Mevrouw Vos ging na haar loopbaan als advocate de uitgeverswereld in. Ze werd vakredacteur en uitgever van tal van juridische vakbladen. Daarnaast was ze rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Amsterdam. In 2009 startte ze, tegelijkertijd met de heer Ouweneel, bij de rechtbank Zutphen haar opleiding tot rechter die zij beiden in de zomer van 2010 met goed gevolg afsloten.

De heer Ouweneel startte zijn carrière bij als gerechtssecretaris bij de rechtbank Utrecht waarna hij enkele jaren advocaat was. Hij ging weer terug naar de rechtbank Utrecht en stapte in 2004 over naar het gerechtshof in Arnhem, waarna hij naar de rechtbank Zutphen ging voor zijn opleiding tot rechter.

Ook mevrouw Boerwinkel startte haar opleiding tot rechter in 2009, die ze eveneens in 2010 afsloot. Ze studeerde in 2000 af aan de universiteit van Maastricht en werkte als advocaat(-stagiair) bij een advocatenkantoor in Zutphen en Amsterdam.

Installatie
Een rechter wordt bij koninklijk besluit voor het leven benoemd. Een rechter legt voorafgaand aan de datum van indiensttreding de eed of belofte af. Tijdens de installatiezitting, een buitengewone openbare terechtzitting die vroeger verplicht was, maakt de rechtbank het aantreden van nieuwe rechters en officieren openbaar. Hoewel nu niet meer verplicht vanuit de wet, wil de rechtbank Zutphen deze traditie van het voorstellen van nieuwe rechters wel in ere houden.

Bron: Rechtbank Zutphen Datum actualiteit: 1 december 2010 Naar boven