Internationale dag van mensen met een beperking

01/12/2010 15:16

Leprastichting

Vrijdag 3 december is het de internationale dag van mensen met een beperking. Deze dag is door de Verenigde Naties ingesteld om de discussie over mensenrechten en gelijke kansen voor gehandicapten op de agenda te houden. En dat is nodig, want veel gehandicapten hebben nog met beperkingen en discriminatie te maken. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die gehandicapt zijn geraakt door lepra.

Wereldwijd zijn er zo'n 650 miljoen mensen met een handicap. Tachtig procent van hen woont in ontwikkelingslanden. Ze lopen een groter risico op het krijgen van ziekten als hiv/aids, malaria en lepra en hebben een hoger kinder- en moedersterftecijfer. Slechts tien procent van de gehandicapte kinderen gaat naar school.

Gehandicapt door lepra

Van deze groep zijn twee miljoen mensen gehandicapt door lepra, een zwaar gestigmatiseerde ziekte. Door angst en onwetendheid in hun omgeving, ook bij artsen en verpleegkundigen, hebben deze mensen lang niet overal toegang tot medische voorzieningen en revalidatiecentra. Hierdoor is het nog moeilijker om actief deel te nemen aan de maatschappij.

De Leprastichting werkt aan het vroegtijdig opsporen van nieuwe leprapatiënten, zodat zij op tijd met hun medicijnen kunnen beginnen en niet gehandicapt hoeven te raken door lepra. Zonder de zichtbare tekenen van lepra hebben ex-leprapatiënten veel minder te lijden onder het stigma. Ook zorgt de Leprastichting ervoor dat revalidatievoorzieningen toegankelijk worden voor leprapatiënten. Met een beenprothese kan een verminkte leprapatiënt weer lopen, met een microkrediet een eigen winkeltje beginnen. Zelfredzaamheid draagt ook bij aan de vermindering van het stigma: door economische zelfstandigheid laat een ex-leprapatiënt zien dat hij of zij niet zielig is.

Onder controle

Er is veel bereikt in de afgelopen veertig jaar. Het aantal nieuwe leprapatiënten is teruggebracht naar 250.000 per jaar. Maar nog steeds heeft vijftien tot twintig procent van hen al zichtbare handicaps door lepra op het moment dat ze met de medicijnkuur beginnen. Onnodig. De Leprastichting wil de komende twintig jaar dit percentage omlaag brengen. Als elke leprapatiënt op tijd wordt opgespoord, kunnen handicaps worden voorkomen en krijgen we lepra onder controle.





http://www.leprastichting.nl

http://www.leprastichting.nl