Gemeente Lisse

Nieuwe expositie in gemeentehuis

Aankondigingsaffiche expositie Else Albronda

Sinds een paar maanden kunnen lokale kunstenaars en kunstzinnige medewerkers van de gemeente exposeren in het gemeentehuis.

Na Marianne Brons Winter is het nu de beurt aan Else Albronda. Haar schilderijen zijn van 3 december tot en met 15 januari te bewonderen tijdens de openingstijden van de gemeentewinkel.

In 1960 studeerde Else af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en woont sinds 1995 in ons dorp. Na haar studie aan de 'Koninklijke Academie werkte zij onder'meer als Creatief medewerkster aan de Stichting Ons Huis en De Werkschuit in Amsterdam.

Ook werkte zij als kostuumontwerpster voor TV-shows van de VARA en ontwierp kinderkleding voor verschillende Amsterdamse kinderboetieks. Aan de Kunstacademie van Kampen is zij verbonden geweest als docent.

Aquarellen

In deze expositie zijn aquarellen en schilderijen van haar te zien in een grote variëteit van zowel schildertechniek als van onderwerp. Zo heeft zij zich bekwaamd in het schilderen met aquarel. Een techniek die veel vaardigheid en oefening vereist om goede resultaten te bereiken.

Veel van haar werk is in de natuur ontstaan tijdens buitenlandse reizen die zij maakte. Zo ziet u prachtige landschappen van de ongereptheid en weidsheid van Nieuw-Zeeland en ook sneeuwlandschappen in het barre winterse land van Noorwegen.

Ook haar eigen tuin hier in Lisse is een welhaast onuitputtelijke bron van inspiratie. De eenvoudige en soms ook overdadige schoonheid van de bloemenpracht weet zij op fascinerende wijze op het doek of papier weer te geven.

Acryl techniek

Een heel andere techniek is het schilderen met acryl. Het voordeel van acryl boven olieverf is de zeer korte droogtijd. Dit is zeker een voordeel, niet alleen bij het buiten werken, maar ook wanneer een portretschilderij gemaakt moet worden. Enkele portretten zijn op deze expositie te zien. Zo ook een zelfportret, gemaakt door goed in de spiegel te kijken en datgene wat ze zag op de juiste wijze in de juiste kleur en schaduwwerking op het doek aan te brengen.