Vrije Universiteit Amsterdam

Veranderingen in energiebalans gevolg van een verstoorde groei in het vroege leven


* Startdatum: 03-12-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Developmental programming of energy balance. Acute and long-term effects of early postnatal food restriction bij raising rats in large litters on energy use and hypothalamic neuropeptide gene expression


* Spreker: F. Remmers


* Promotor: prof.dr. H.A. Delemarre-van de Waal prof.dr. R.A.H. Adan


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Ondervoeding rond de geboorte kan leiden tot blijvende veranderingen in lichaamsgewicht, voedselinname, energiegebruik en het regelen hiervan door de hersenen. Dat blijkt uit het onderzoek van Floor Remmers waarin ratten onderworpen werden aan een model voor vroegpostnatale voedselrestrictie. Mensen die rond de geboorte aan ondervoeding worden blootgesteld (door bijvoorbeeld ondervoeding van de moeder, stress, of ziekte) hebben op latere leeftijd een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen. Daaronder vallen ook nadelige effecten op lichaamsgewicht en samenstelling. Zo hebben mensen met een laag geboortegewicht (dysmaturen) een grotere kans op overgewicht dan wel langdurig achterblijvende groei. Remmers onderzocht of deze blijvende veranderingen in energiebalans daadwerkelijk het gevolg kunnen zijn van een verstoorde groei in het vroege leven.

Remmers bestudeerde ratten door ze op te laten groeien in een nest met een verhoogd aantal jonkies. Zij beschrijft niet alleen de veranderingen in groei en energiebehoefte van deze dieren, maar ook de biologische achtergrond van de gevonden veranderingen. In de hypothalamus, een gebied in de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de energiebalans, vond zij acute en langdurige veranderingen in de productieniveaus (mRNA) van verschillende eiwitten die bij deze regulatie betrokken zijn. Remmers resultaten suggereren dat energiebalans daadwerkelijk "geprogrammeerd" kan worden door de beschikbaarheid van voedingsstoffen rond de geboorte, en dat de gevonden effecten in mensen niet het gevolg zijn van latere omgevingsfactoren zoals de sociaaleconomische status. Deze informatie kan helpen bij het bepalen van behandelstrategieën voor pasgeboren kinderen die heel klein zijn in verhouding tot de zwangerschapsduur.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam