Gemeente Meerssen


OPENING VRIJDAG 3 DECEMBER 2010
Expositie 'Jan van Helden terug in Meerssen'

Van 3 december 2010 t/m 8 januari 2011 vindt er in de Geulgalerie van het Stella Maris College (Parallelweg 56 in Meerssen) een expositie plaats met grafiek van beeldend kunstenaar Jan van Helden. De expositie wordt op vrijdag 3 december geopend door wethouder Kunst & Cultuur Jacques Giesen, aanvang 18.00 uur. De inleiding wordt verzorgd door de heer Jef Bonten. Hij was jarenlang bevriend met Jan van Helden en heeft regelmatig over hem gepubliceerd.

Oud-inwoner
Jan van Helden (1932-2006) werd in Herkenbosch geboren en heeft begin jaren '60 in de gemeente Meerssen gewoond. Hij studeerde eerst aan de Kunstacademie en daarna aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht. Hij was daar leerling van onder andere Hubert Levigne. Bij zijn afstuderen werd hij onderscheiden met de Prijs van de stad Sittard.

Werk
Jan van Helden maakte grafiek (droge naald, ets, aquatint, litho en linosnede) en werd als graficus in brede kring bekend. Het dagelijks leven van de gewone, eenvoudige mens die leeft aan de zelfkant van de maatschappij, had zijn bijzondere interesse. Ook zijn eigen waarnemingen en ervaringen vormden een belangrijke inspiratiebron. Het resultaat waren harde, maatschappij-kritische, maar wel typerende en onvergetelijke prenten. Zijn werk was qua voorstelling en prijsniveau toegankelijk voor rijk en arm. Veel prentenkabinetten in binnen- en buitenland (vooral in Polen) hebben werk van hem aangekocht.

Uit de vergetelheid
Jan van Helden heeft vele malen geëxposeerd. Tegen het einde van zijn leven raakte hij echter als beeldend kunstenaar in vergetelheid. Na zijn dood kwam hij weer in de schijnwerpers toen in 2008 de werkgroep Kunststroom Roerdalen een bijzondere monografie over hem uitgaf onder de titel 'Jan van Helden zwart wit wit zwart'. Een aantal exemplaren van dit boek is nog te koop. Aan de publicatie van dit boek was ook een expositie gekoppeld met werk dat zich bevindt bij Galerie Marx en Marx in Valkenburg aan de Geul. Deze galerie beheert de nalatenschap van Jan van Helden.

Expositie Geulgalerie
De tentoonstelling in de Geulgalerie bevat een aantal werken dat afkomstig is van Galerie Marx en Marx en die in 2009 in Grafisch Atelier Alkmaar zijn geëxposeerd. De gemeente Meerssen wil met deze expositie de publieke belangstelling voor het werk van Jan van Helden bevorderen.

Openingstijden expositie
maandag en vrijdag9.00 - 19.30 uur
dinsdag, woensdag en donderdag9.00 - 17.00 uur
zaterdag10.00 - 13.00 uur

Tijdens de Kerstvakantie (20 december t/m 2 januari) gelden andere openingstijden. De expositie is dan toegankelijk via de ingang van de Bibliotheek Meerssen. maandag14.00 - 19.30 uur
woensdag en donderdag10.00 - 12.00 uur en 14.00 - 17.30 uur