CDA


CDA en GroenLinks dienen Initiatiefwet flexibel werken in vrijdag 3 december 2010
Oppositiepartij GroenLinks en coalitiepartij CDA trekken samen op om er voor te zorgen dat werknemers arbeid en zorg meer in balans kunnen brengen. De Kamerleden Ineke van Gent en Eddy van Hijum stellen voor om de Wet Aanpassing Arbeidsduur om te vormen tot een Wet Flexibel Werken. Werknemers krijgen het recht hun werkgever te verzoeken om een wijziging in arbeidsuren, tijden en werkplek.

Veel werknemers geven aan dat zij wel flexibel willen werken, maar dat het niet is toegestaan. En in caoâs is het beperkt geregeld. Als er al iets is opgenomen over flexibel werken, dan is het vaak de werkgever die van de werknemer mag vragen buiten de reguliere tijden te werken. Terwijl werknemers steeds meer belang hechten aan een goede balans van werken, zorg en scholing. Werken van negen tot vijf, inflexibele roostertijden, verplichte aanwezigheid op kantoor en lange files in de spits, belemmeren werknemers daarin.

Door flexibel werken minder stress
Uit veel onderzoeken blijkt dat moderne werknemers het meest behoefte hebben aan mogelijkheden om hun arbeidsuren flexibel in te kunnen richten. 85% van de werkende Nederlanders heeft het gevoel dat ze tijd tekort komt. GroenLinks-kamerlid Van Gent: âWerkende ouders rennen zich rot. Flexibel werken kan een boel reistijd schelen, bijvoorbeeld omdat men thuis werkt of pas na de file in de auto stapt. Maar nog belangrijker: het geeft ze de flexibiliteit om meer hun eigen tijd in te delen. De tijd die ouders kwijt zijn aan het spreekwoordelijke kopje thee met de kinderen kan in de avonduren worden ingehaald.â Van Hijum vult aan: âEr is een cultuuromslag nodig op de arbeidsmarkt. Flexibel werken heeft veel voordelen voor werknemers, maar ook voor werkgevers. Met dit wetsvoorstel geven we werknemers een zetje in de rug die betaald werk willen combineren met de zorg voor hun kinderen of familie.â

Flexibele arbeidstijden
GroenLinks en CDA zijn voorstander van een modern gezinsbeleid. In beleid en regelgeving dient de balans tussen werk, scholing, zorg en vrije tijd het uitgangspunt te zijn. Daarom willen Van Gent en Van Hijum dat werknemers het recht krijgen om hun arbeidsduur, arbeidstijden en werkplek flexibel in te vullen, als de omstandigheden dat toestaan. âWerken wordt flexibel ingevuld, tenzij er zwaarwegende belangen zijn om dat niet te doen. De norm nu is andersom: werken is rigide ingevuld, tenzij de werkgever bereid is om het anders in te vullen,â aldus Van Gent.

Initiatiefwet
Van Gent en Van Hijum brengen het voorontwerp van de Wet flexibel werken vrijdag naar buiten. De indieners willen, na consultatie bij sociale partners, nog de laatste juridische puntjes op de i zetten. Zij hopen het wetsvoorstel voor het Kerstreces te kunnen indienen bij de Raad van State. Nadat deze advies heeft gegeven, wordt de wet officieel aan de Tweede Kamer aangeboden. Mogelijk dat deze dan nog voor de zomer ingevoerd kan worden.