Rechtbank Utrecht


Celstraf en TBS met voorwaarden na aanranding op camping

2 december - En 25-jarige man uit Den Haag is donderdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 357 dagen en tbs met voorwaarden wegens aanranding van een destijds 11-jarige jongen op een camping in Doorn.

Het 11-jarige slachtoffer sliep met zijn zusje in een tentje naast de caravan van de ouders. De verdachte is 's nachts naakt het tentje waar de jongen samen met zijn zusje sliep ingegaan en verrichte vervolgens onzedelijke handelingen.

De verdachte ontkende aanvankelijk, maar de rechtbank verklaarde het feit bewezen. Van belang is daarbij vooral een "DNA-match" tussen het DNA van verdachte en dat van spermasporen die werden aangetroffen op de pyjama van het jongetje.

De verdachte wilde aanvankelijk niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. De officier van justitie kwam daarom in april van dit jaar op basis van oude rapporten tot de eis van TBS met dwangverpleging. De rechtbank heeft - wat niet gebruikelijk is - eerst een vonnis gewezen waarin de verdachte (voorlopig) schuldig werd verklaard aan de aanranding, om hem te bewegen wel mee te werken aan nieuw onderzoek naar zijn persoon.

Hij heeft daarna meegewerkt aan een onderzoek door een psycholoog en psychiater. Die adviseren om verdachte als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen en TBS met voorwaarden op te leggen. Dat betekent dat verdachte niet in een kliniek wordt opgesloten, maar dat hij zich in de maatschappij aan strakke voorwaarden moet houden, waaronder behandeling en met toezicht door de reclassering.

De officier van justitie heeft uiteindelijk TBS met voorwaarden gevorderd en een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest (van bijna een jaar). Dit werd ook opgelegd door de rechtbank. De rechtbank betrekt daarbij dat het kwetsbare slachtoffer problemen heeft door het gebeurde, waarvoor deskundige hulp moest worden ingeschakeld en de maatschappelijke onrust die een feit als aanranding veroorzaakt. De rechtbank neemt echter ook mee dat geen sprake was van geweld en dat verdachte nu gemotiveerd is voor behandeling. Uit de rapporten van deskundige blijkt dat zonder behandeling er kans op herhaling is. De psychiater geeft aan dat de risico's op gewelddadig gedrag in algemene zin laag moeten worden ingeschat, maar dat er wel een reële kans op herhaling van een seksueel delict is. De rechtbank legt dan ook meewerken aan behandeling als een van de voorwaarden op.

De rechtbank heeft bevolen dat de terbeschikkingstelling met voorwaarden direct uitvoerbaar is. Dit is mogelijk door een wetswijziging per 1 september 2010. Dit betekent dat, ook als er beroep wordt ingesteld, verdachte zich direct aan alle voorwaarden en toezicht moet houden.

Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 3 december 2010