Vrije Universiteit Amsterdam

Van je Medeleerlingen Moet je het Hebben


* Startdatum: 03-12-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Van je Medeleerlingen Moet je het Hebben. Over de centrale rol van leeftijdgenoten in de ontwikkeling van psychopathologie


* Spreker: prof.dr. P.A.C. van Lier


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Oratie

Sociale relaties zijn uiterst belangrijk in de ontwikkeling van kinderen. Toch slaagt ongeveer tien procent van de kinderen tijdens de basisschoolperiode er niet in duurzame sociale relaties met leeftijdgenoten op te bouwen. Dit heeft grote gevolgen voor hun verdere ontwikkeling. Dit zegt Pol A.C. van Lier in zijn rede ter aanvaarding van het ambt van hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie, in het bijzonder sociale en persoonlijke invloeden. Kinderen die slecht geaccepteerd worden door leeftijdgenoten hebben vaak al vanaf de overgang naar de basisschool gedragsproblemen. Veel van hen pesten andere kinderen, maar zelf lopen ze ook groter risico om door klasgenoten het slachtoffer te worden van pesten. Meestal hebben ze weinig vriendjes en als ze die hebben zijn dat vaker vriendjes die zelf ook gedragsproblemen laten zien. De sociale uitsluiting van deze kinderen zorgt voor een toename van hun gedragsproblemen, maar ook voor het ontstaan van emotionele problemen, zoals angsten en depressieve klachten.

Toch heeft de sociale uitsluiting niet bij alle kinderen een even grote invloed op hun ontwikkeling. De invloed is vooral groot bij kinderen met een genetische en neurocognitieve kwetsbaarheid voor de ontwikkeling van probleemgedrag zegt Van Lier. Enerzijds lokt de kwetsbaarheid problemen in de ontwikkeling van sociale relaties uit, waardoor deze kinderen gedragsproblemen gaan ontwikkelen. Anderzijds zijn vooral kwetsbare kinderen gevoelig voor de negatieve invloed die sociale relaties hebben op hun gedragsontwikkeling. Van Lier schetst mogelijkheden hoe ontwikkelende sociale relaties ons inzicht kunnen vergroten in de genetische, neuronale en cognitieve invloeden op de ontwikkeling van gedragsproblemen. Ook geeft hij inzicht in het belang van relaties met leeftijdgenoten in de preventie van gedragsproblemen bij kinderen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam