VU medisch centrum

Afscheidsrede Chris Meijer: `Ik werk graag met hapklare brokken'


2 december 2010

Met Kerstmis wordt patholoog Chris Meijer 65 jaar. Dat markeringspunt wordt feestelijk gevierd met een officiële afscheidsrede op 10 december, al is van een definitief afscheid geen sprake.

Afscheidsrede
"Het heet weliswaar een afscheidsrede, maar eigenlijk zie ik 10 december meer als een formeel markeringspunt: ik word met Kerstmis 65, dat betekent dat de relaties binnen VUmc anders worden. Dat zie ik positief, al heb ik er niet naar uitgekeken. We vieren dit moment uitgebreid, daarna ga ik rustig door, met een andere focus. Lijfelijk zal ik minder aanwezig zijn, maar ik blijf actief in het HPV-onderzoek en blijf mijn aio's begeleiden. Ik heb bovendien nog een groot EG-project (Prehdict) lopen en onze spin-off BV Self-Screen, waarin de HPV-thuistest is ondergebracht. Ik krijg vooral meer ruimte voor andere leuke dingen. Er wachten thuis nog wat klussen, ik reis en sport graag en krijg meer tijd voor mijn kleinkinderen."

Chris Meijer (Leiden, 1945) studeerde geneeskunde in Leiden en promoveerde in 1971 aan de VU. Hij specialiseerde zich in Leiden tot patholoog en werd in 1983 hoofd van de afdeling pathologie in VUmc. Meijer is onder andere voorzitter van het stafconvent, divisievoorzitter en voorzitter van de WP-fractie. Eerder was hij lid van het UTC. Daarnaast is hij nog steeds actief binnen de Nederlandse Vereniging voor Pathologie.

Cliffhanger
"Toen ik hier in 1983 kwam, had ik nooit gedacht dat ik zo lang zou blijven, maar ik heb het altijd enorm naar mijn zin gehad. Daar kan ik drie factoren voor aanwijzen: de vakinhoudelijke ontwikkelingen waaraan ik mijn steentjes kon bijdragen, mijn collega's en het feit dat ik graag met jonge, slimme mensen werk. De universiteit is een bijzonder plezierige en stimulerende omgeving, er heerst hier een warm klimaat en je kunt er van maken wat je wil. Bovendien ben je grotendeels eigen baas, zeker als je afdelingshoofd bent en de zaken adequaat afhandelt."

Toptent
"In april 2009 heb ik de afdeling overgedragen aan Gerrit Meijer (geen familie). Internationaal gezien zijn we een van de grotere spelers. Van zeventig mensen in 1983 zijn we doorgegroeid naar 210 medewerkers, van wie een groot deel op projectgeld. Er heerst een prettig en wetenschappelijk onderzoeksklimaat met een gering ziekteverzuim. Mensen kennen elkaar en zijn enthousiast over elkaar. Dat is belangrijk, het moet wel gezellig zijn. Daar hebben we binnen de afdeling ook altijd op ingezet. Ik heb twee filosofieën: vier wat er te vieren valt en rond af wat je kunt afronden. Ik werk graag met hapklare brokken. Dat werpt zijn vruchten af: we genereren veel projectgelden, onze output is hoog en we staan internationaal absoluut aan de top."

Thuistest
"Het vak heeft me veel gebracht, zowel vakinhoudelijk als qua (inter)nationale collega's. Met name binnen mijn eigen aandachtsgebied, het HPV-virus en baarmoederhalskanker, hebben we de laatste 25 jaar wezenlijke bijdragen geleverd. We hebben ontdekt dat HPV de voornaamste oorzaak is van baarmoederhalskanker en inzicht gekregen in de (epi-)genetische veranderingen die daarbij een rol spelen. Momenteel berust het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker nog op onderzoek naar afwijkende cellen in het uitstrijkje, maar binnen afzienbare tijd gebeurt dit door middel van een volledige moleculaire screening, zonder dat er een microscoop aan te pas komt. Ook in dat opzicht is dus sprake van een markeringspunt."

Vijf x V
Verwanten : getrouwd, twee dochters, drie kleinkinderen Vakantie : zwerven in Zuid-Frankrijk, Italië en Spanje Vermaak : detectives, met name Ludlum
Voer : Franse keuken
Vrije tijd : reizen en sport: zeilen, tennis, fietsen

Ursula Wopereis
bron: Tracer