VU medisch centrum

Hersenprocessen bij hersenziekte: 'Hersenen lijken op Facebook'


1 december 2010

Neuropsycholoog Linda Douw deed onderzoek naar hersenprocessen bij patiënten met een hersenziekte. "Een specifiek te lokaliseren hersentumor heeft consequenties voor globale hersenprocessen, dat is het paradoxale."

facebook Op 8 november promoveerde Linda Douw bij Kees Stam. Met hem en met Willem de Haan schreef Douw een boek: Hersenweb, over de werking van de hersenen en wat de netwerktheorie daarin betekent. De netwerktheorie beslaat twee uitgangspunten, legt Douw uit, die te vergelijken zijn met een sociaal netwerk als Facebook. "Sociale netwerken werken volgens het 'small-worldprincipe'. Je staat in slechts een paar stappen in verbinding met een willekeurig iemand aan de andere kant van de wereld. Tegelijkertijd is er binnen het netwerk sprake van een sterk lokale gerichtheid, ofwel hecht verbonden vriendengroepjes. De hersenen werken op dezelfde manier als deze twee uitgangspunten bij een sociaal netwerk."

Minder efficiënt
Voor haar promotieonderzoek heeft Douw onderzocht wat de netwerktheorie betekent voor patiënten met een hersenziekte. In het bijzonder voor mensen met een hersentumor en met epilepsie. Douw: "Wat blijkt, is dat mensen met een tumor die zich op een specifieke plek in de hersenen bevindt, toch heel globale problemen ondervinden met cognitieve taken. De aandacht vasthouden, informatieverwerking, het gaat allemaal moeizamer en trager. Dit soort hersenprocessen zijn niet aan één specifiek deel in de hersenen toe te schrijven, in tegenstelling tot de plek van de tumor. Dat is het paradoxale."
Met haar onderzoek heeft Douw aangetoond dat bij mensen met een hersenziekte niet dezelfde netwerkprocessen plaatshebben als bij gezonde mensen. "Het verkeer in de hersenen doorkruist minder makkelijk het netwerk. Er vindt ook minder makkelijk clustering van processen plaats. Terwijl we aan de andere kant zien dat bij deze mensen wel meer verkeer in de hersenen plaatsheeft. De hersenen werken kortom minder efficiënt." Of er meer verkeer is ter compensatie van het minder goed werken van de hersenen of dat het een gevolg is van de ziekte, zijn hypothesen die onderzocht moeten gaan worden.

Hart
Douw blijft aan VUmc verbonden als onderzoeker. Haar hart ligt bij het onderzoek. "Door de vergelijking met een sociaal netwerk te maken, wil ik de stof aansprekend maken. Ik vind dit zo buitengewoon boeiend, dat ik graag anderen wil laten delen in de materie."

Ellen Kleverlaan
bron: Tracer