VU medisch centrum

Uit de Agenda

Integratieve Reactivering en Rehabilitatie kosteneffectief


1 december 2010

IRR-programma kosteneffectief
Het psychotherapeutisch verpleeghuisprogramma Integratieve Reactivering en Rehabilitatie (IRR) is veelbelovend en positief. Dat blijkt uit het onderzoek van Ton Bakker, die daar op 10 december op zal promoveren. Hij testte de kosteneffectiviteit van het IRR-programma. Psychogeriatrische patiënten die lijden aan dementie of een andere cognitieve stoornis werden gedurende drie maanden opgenomen in IRR. Zij werden multidisciplinair behandeld met integratieve psychotherapeutische interventies. Doel was om bij de patiënten psychiatrische symptomen zoals angst, depressiviteit, apathie of onrust te verminderen; bij de mantelzorg ging het om vermindering van de belasting.
Een half jaar na het einde van de behandeling constateerde Bakker een extra grote daling (tot 30%) van gedrags- en stemmingsproblemen, vergeleken met de reguliere zorg. De totale vermindering van de problemen bedroeg zo'n 60% tegen geringere meerkosten dan nu gebruikelijk is. Hij onderzocht ook de effecten op de belasting van de mantelzorgers, zoals familie of vrienden. Zij hebben tenslotte een belangrijke functie bij het begeleiden en verzorgen van de psychogeriatrische patiënt. Zes maanden na afsluiting van de behandeling bleek de belasting van hen tot 50% verminderd te zijn, terwijl de reguliere zorg hier nauwelijks effect op had. Deze positieve effecten werden niet beïnvloed door het type dementie of het niveau van het cognitief functioneren van de patiënten.
Bakker concludeert daarom dat integratieve psychotherapeutische interventies bij psychogeriatrische patiënten, die lijden aan dementie of een andere cognitieve stoornis, zinvol en werkzaam zijn. Tevens heeft de mantelzorger hiervan veel profijt. Een implementatie- en opleidingsprogramma is beschikbaar.
bron: Tracer