VU medisch centrum

MamaKits-spreekuur nu ook in VU medisch centrum


1 december 2010

Ben je zwanger of net bevallen van een kindje, dan hoor je volgens het cliché op een roze wolk te zitten. Voor maar liefst één op de acht vrouwen is de realiteit heel anders. Angst- of depressieve gevoelens voeren bij hen de boventoon. Om deze vrouwen te begeleiden is drie jaar geleden MamaKits gestart. Volgens coördinator Madeleine de Vilder draagt de fusie tussen GGZinGeest en VUmc bij aan het eerder kunnen opsporen van vrouwen met een risico op het krijgen van emotionele en psychische klachten in hun zwangerschap of na de bevalling.

MamaKits-spreekuur MamaKits biedt laagdrempelige zorg voor vrouwen die zwanger of net bevallen zijn. "Vrouwen hoeven bij ons geen verwijzing te hebben en hoeven niet te worden ingeschreven", zegt Madeleine de Vilder. "MamaKits biedt maximaal drie gesprekken en wordt vooralsnog betaald uit het preventiebudget van Prezens. Het gaat er om dat klachten in een vroeg stadium worden herkend en aangepakt, zodat verdere therapie niet nodig is. Meestal zijn drie gesprekken voldoende." Als er toch intensievere hulp nodig is, zorgt MamaKits voor een snelle doorverwijzing naar passende hulp bij de juiste instelling. Op dit moment wordt nog geen veertig procent van de vrouwen die bij MamaKits binnenkomen doorverwezen.

Signaleringsplan
"Toen we net begonnen, kregen we vooral vrouwen op het spreekuur die net bevallen waren. Nu blijken de verloskundigen ons ook goed te kunnen vinden. In de meeste gevallen blijkt dat een vrouw die last heeft van psychische klachten na de bevalling, deze klachten ook al tijdens de zwangerschap te hebben gehad. Hoe eerder de vrouwen bij ons langskomen, hoe beter."
Op het MamaKits-spreekuur kunnen de vrouwen niet alleen hun verhaal kwijt, er wordt ook een signaleringsplan gemaakt. "Dit plan is bedoeld om klachten snel te herkennen, maar ook welke acties je kunt ondernemen. Er staan bijvoorbeeld telefoonnummers van familieleden in, maar ook van professionele hulpverleners. Het maken van dit signaleringsplan geeft de vrouwen weer het gevoel controle over hun eigen emoties te hebben."
De fusie tussen GGZinGeest en VU medisch centrum komt volgens De Vilder MamaKits ten goede. "In een universitair medisch centrum komen veelal vrouwen met een medische zwangerschap. Deze vrouwen lopen meer risico op psychische klachten. In januari start daarom een MamaKits-spreekuur in VUmc. En aanvullend hierop is hoogleraar ziekenhuispsychiatrie Adriaan Honig bezig om een POP-poli op te zetten voor kraam- en zwangere vrouwen met een psychische stoornis. POP staat voor psychiatrie, obstetrie en pediatrie. Samenwerking tussen VUmc en GGZinGeest levert hiermee een keten op van (preventieve) zorg, van licht naar zwaar."

Pauline Diemel
bron: Tracer