VU medisch centrum

Jubileum traumateam

Mobiel medisch team houdt het hoofd koel


1 december 2010

Tijdens het jubileumsymposium presenteerde het mobiel medisch team hun nieuwe trauma-auto Foto: Mark van den Brink Als het mobiel medisch team (MMT) niet met de heli naar een ongeval kan gaan, staat er een Volvo XC90 klaar. Deze gloednieuwe SUV werd aan pers en publiek geshowd voorafgaand aan het symposium, dat op 19 november werd gehouden ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van de Lifeliner 1, de traumaheli. "Voordeel is niet alleen dat we met deze auto ook in het terrein hulp kunnen bieden, maar vooral dat we een beter overzicht hebben op de weg. Bovendien staat Volvo bekend als een uiterst veilige auto", aldus Sjoerd Greuters, anesthesioloog en een van de organisatoren van de dag.

Hoofd koel houden
Uit heel Nederland waren medewerkers die betrokken zijn bij prehospitale hulpverlening naar VUmc gekomen. Ze konden in de Amstelzaal kennis maken met de ervaring van sprekers, die buiten het directe werkterrein van het MMT opereren. Zo hield bijvoorbeeld Mark Brinkman, luitenant-kolonel bij het korps mariniers en voormalig commandant van de bijzondere bijstandseenheid, een voordracht over hoe mensen er in slagen om bij grootschalige incidenten het hoofd koel te houden en effectief te handelen.
Ambulance verpleegkundige en centralist Thijs Gras legde de aanwezigen uit hoe lastig het is om als centralist een goed overzicht te krijgen van wat er aan de hand is en om in te schatten welke hulp er nodig is. Ira Helsloot, hoogleraar crisisbeheersing en fysieke veiligheid, onderbouwde de uitdagende stelling dat rampenplannen vaak vooral voor politici lijken bedoeld. "Terwijl ze zoveel mogelijk zouden moeten aansluiten bij de dagelijkse praktijk van de prehospitale hulpverleners", meent hij.

Samenwerking
Het belang van een goede samenwerking tussen de verschillende hulpverleningsdiensten kwam na de pauze tot uitdrukking, toen een patiëntencasus aan bod kwam. Anesthesioloog Bas Gerritsen kwam met het voorbeeld van een kind, waarbij het lastig was om de luchtweg vrij te houden. Hij heeft in Nijmegen onderzocht wat de optimale strategie is om de kans op sterfte te verkleinen. Zijn conclusie: ambulancemedewerkers zouden een kind met masker en ballon moeten beademen en pas als het MMT is gearriveerd samen met het team intuberen. De aanwezigen konden met behulp van een stemkastje hun mening geven. Hierbij kwam de werk- en denkwijze van de verschillende disciplines in de acute keten tot uiting.