VU medisch centrum

Nog meer projecten in het programma soma-psyche


1 december 2010

Lichamelijk onverklaarde klachten
Naar schatting komt ruim een derde van het totale ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid van werknemers op conto van lichamelijk onverklaarde klachten (LOK). Uit wetenschappelijk onderzoek komen steeds meer aanwijzingen dat vroegtijdig interveniëren volgens een stepped care benadering de prognose gunstig beïnvloedt. Binnen VUmc, GGZ inGeest en samenwerkingspartner Reade lopen inmiddels een aantal succesvolle projecten op dit gebied, zoals de polikliniek onverklaarde klachten bij VUmc en de polikliniek psychosomatiek bij GGZ inGeest, locatie Osdorpplein. De werkgroep LOK, met projectleiders Albert Blom van GGZ inGeest en Henriëtte van der Horst van VUmc, wil deze projecten op elkaar afstemmen en een interne zorgketen LOK ontwikkelen.

Integrale zorg bij comorbiditeit
Veertig procent van de mensen met lichamelijke klachten heeft ook last van psychische klachten. Omgekeerd hebben psychiatrisch patiënten vaak lichamelijke klachten die onbehandeld blijven. Zo hebben patiënten met severe mental illness (psychotische stoornissen met een chronisch verloop) een sterk verhoogd risico op diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Doelstelling van dit project is de zorg voor (chronische) patiënten met aandoeningen op zowel somatisch als psychisch terrein aanmerkelijk te verbeteren door een integrale benadering. De vier deelprojecten richten zich zowel op patiëntenzorg als op de ontwikkeling van kennis en vaardigheden op het gebied van omgaan met chronisch zieke patiënten met comorbiditeit. Projectleiders zijn Michiel de Leeuw van GGZ inGeest en Abel Thijs van VUmc.

Initiële verpleegkundige opleidingen
Het samengaan van VUmc en GGZ inGeest biedt nieuwe mogelijkheden voor het opleidingsaanbod voor verpleegkundigen, waarin aandacht is voor zorg gericht op lichaam en geest. Een projectgroep, onder leiding van Edwin Pompe en Kathy van Veerdegem, houdt zich bezig met het ontwikkelen van een visie op de toekomst van de initiële verpleegkundige opleidingen in VUmc en GGZ inGeest. In 2011 wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn om een opleiding soma-psyche in de markt te zetten. Daarnaast is verkend hoe in de nabije toekomst er veel meer uitwisseling en samenwerking kan plaatsvinden tussen de bestaande opleidingen. Zo kunnen MBO-studenten sinds 1 september over en weer stages lopen en wordt er een gezamenlijk programma ontwikkeld voor praktijkopleiders van beide organisaties.
bron: Tracer