KNSB

Bron: KNSB

Veenoord (KNSB) - Karlo Timmerman heeft dan sinds zaterdag wel het oranje leiderspak van de KPN Marathon Cup om zijn schouders, zijn ploeg SOS Kinderdorpen moest het dit seizoen nog altijd doen zonder overwinning. Dat vlekje poetste Timmerman donderdag weg in Veenoord, waar hij de sprint won voor Ingmar Berga en Christijn Groeneveld.

Met zijn winnende sprint brak Timmerman in ieder geval de ban voor SOS Kinderdorpen, het voormalige team van Adformatie. De ploeg van coach Pascal Vergeer heeft veel kwaliteit en is ambitieus, maar het zat tot nu toe niet mee. Timmerman greep een paar keer net naast de winst, en Sjoerd Huisman is nog altijd niet topfit. Met de eerste winst op zak zal er in ieder geval sprake zijn van minder druk bij de ploeg.

Voor Timmerman zelf is het een zegen dat hij nu op natuurijs wat koersen kan rijden zonder de druk van het klassement op zijn schouders. Die torst hij in de KPN Cup namelijk wel mee. ,,Zaterdag in Eindhoven heb ik me alleen maar gericht op de punten. Die zijn er veel te verdienen in de tussensprints, waarin ik me elke keer heb laten zien. Maar dat kost zo veel kracht dat je niet meer vol kunt meesprinten om de winst in de finale. Vervelend, maar dat is een keuze. Dat dilemma had ik hier niet'', aldus Timmerman.

De sprint was het slot van een wedstrijd waarin niemand kon ontsnappen aan de greep van het peloton. Het tempo lag constant hoog op het vreemdsoortige baantje van Noordlaren, dat, zoals Cees Juffermans het omschreef, geen bochten heeft maar enkel gebogen rechte stukken. Bovendien is de ijsvloer ook nog eens een stuk langer dan de reguliere vierhonderd meter. De omstandigheden waren puur winters in het Drentse dorp, maar desondanks waren slechts weinig mensen afgekomen op de wedstrijd. Langs de kant stonden hooguit tweehonderd toeschouwers. Zij zagen hoe in het laatste deel van de wedstrijd nog een kopgroep probeerde weg te komen. Die mannen sloegen een gat met het peloton, maar raakten niet echt uit de greep. Een paar ronden voor het einde werden zij weer ingerekend door vooral inspanningen van SOS Kinderdorpen. Daarna waren het eerst de mannen van AMI Kappers die het tempo bepaalden, met natuurijscrack Arjen Becker voorop. Dat treintje werd daarna voorbijgestoken door Windkr88, dat probeerde Bart de Vries te lanceren. Die werd uiteindelijk wel de meest strijdlustige rijder, maar kwam niet op het podium.

In de laatste ronde raasde Timmerman alles en iedereen voorbij en liet ook de troeven van AMI Kappers achter zich. Berga bleef nog het dichtst in de buurt, Groeneveld kwam daar vlak achter. Groeneveld neemt wel de leiding in het klassement van de natuurijsvierdaagse. Hij werd in Noordlaren al tweede.

Timmerman was heel gelukkig. ,,Mijn eerste overwinning op kunstijs blijft voor mij absoluut de mooiste, maar deze vind ik ook geweldig'', bekende hij. ,,En winnen op natuurijs is natuurlijk heel speciaal.'' © ERIC KORVER

---