Wetterskip Fryslân


Wetterskip Fryslân stelt afstromen van water zo lang mogelijk uit

vrijdag, 3 december 2010
Wetterskip Fryslân stelt het afstromen en malen van water uit de polder en de Friese boezem zo lang mogelijk uit. Hierdoor blijft het water in de Friese boezem rustig, wat de ijsaangroei bevordert. Komend weekend wordt een dooiaanval verwacht met neerslag. Omdat het waterschap tijdig is begonnen met het verlagen van het waterpeil, is er nu voldoende ruimte om voorlopig niet te hoeven malen.

Dooiaanval

De weersverwachting is nog onzeker over hoe lang de dooiaanval zal duren en wanneer de vorst weer terug komt. Daarom houdt het waterschap de weersverwachting nauwlettend in de gaten, om bij veranderingen direct te kunnen inspelen. Voorlopig ziet het waterschap geen reden om het ingezette beleid om de ijsaangroei te stimuleren te veranderen. Inmiddels ligt 90% van de poldergemalen stil.

Zondag 28 november stopte Wetterskip Fryslân al het afstromen van de Friese boezem via de spuisluizen en het gemaal Hoogland in Stavoren. Maandag 29 november is het Wetterskip begonnen met het uitzetten van poldergemalen waar dat mogelijk is. Daar gaat het Wetterskip ook vandaag mee door.

Dagelijkse informatie

Tijdens vorstperiodes geeft Wetterskip Fryslân dagelijks een persbericht uit met daarin de toestand van het water. Bovendien staat het waterschap elke dag in contact met de ijsbond.