Gemeente Veenendaal


Overeenstemming over nieuwe bestuurlijke regio Food Valley

Economische ontwikkeling en stimuleren kwaliteit leefomgeving

De twee samenwerkingsverbanden WERV (Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal) en Regio De Vallei (Wageningen, Ede, Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk) gaan op in een nieuwe bestuurlijke regio. Renswoude komt er ook bij. De provincies Gelderland en Utrecht ondersteunen dit samenwerkingsverband. In de regio, globaal begrensd door de Veluwe, Utrechtse Heuvelrug, Randmeer en Nederrijn, wonen 330.000 inwoners.

Â
De colleges van burgemeester en wethouders van de acht deelnemende gemeenten hebben dat besloten. De gemeenteraden moeten de plannen nog goedkeuren. Het is de bedoeling en verwachting dat de raden instemmen en de nieuwe regio op 1 februari 2011 officieel van start kan gaan. De samenwerking wordt opgericht om vanuit de overheid een antwoord te geven op én een bijdrage te leveren aan de FoodValley Ambitie. Die ambitie is deze regio te ontwikkelen tot een Europese topregio en internationale thuisbasis voor bedrijven en kennis- en onderzoeksinstellingen op gebied van duurzame en gezonde voeding en gezonde mens. De Wageningen Universiteit en Research Centre spelen als kenniscentum hierin een centrale rol. Door deze samenwerking komen de gemeenten sterker te staan om de vele vraagstukken rond verkeer, milieu, wonen, werken en recreëren op te kunnen lossen en te kunnen betalen. De huidige taken van Regio De Vallei en van WERV worden in de nieuwe constructie voortgezet.

Economie en leefomgeving

De rol van de nieuwe bestuurlijke regio is de economische ontwikkeling en innovatie in de foodsector te faciliteren en de kwaliteit van de leefomgeving te stimuleren. De regio moet een goed bereikbare en, gezonde plek zijn, waar mensen goed kunnen wonen en recreëren en waar bedrijven zich graag vestigen. Duurzaamheid en leefbaarheid zijn voor de bestuurders leidend. voor de ontwikkelingen in de regio. Om dit proces handen en voeten te geven wordt gewerkt aan een Strategische Agenda 2011-2015. Deze bevat de volgende acht beleidsvelden: 1) economie, food en innovation, 2) klimaat, energie en afval, 3) leefomgeving, , 4) recreatie, toerisme en cultuur, 5) sociaal domein, 6) arbeidsmarkt, onderwijs en sport 7) wonen en 8) verkeer en vervoer. De Agenda is verder bedoeld om geld binnen te halen én om richting te geven aan de lobby voor het rond krijgen van budgetten die nodig zijn om projecten uit de Strategische Agenda te realiseren.

Bestuur

De Regio krijgt één regiobestuur waarin elke deelnemende gemeente zitting heeft. Voorzitter is de burgemeester van Ede, Cees van der Knaap. De samenwerking is op basis van een gemeenschappelijke regeling (WGR) een zogenaamde collegeregeling waarbij door de gemeenteraden geen bevoegdheden worden overgedragen aan het Regiobestuur. Met andere woorden: de gezamenlijke 8 gemeenteraden moeten van te voren de plannen van het Regiobestuur goedkeuren .

De colleges stellen de gemeenteraden voor om een intergemeentelijke raadscommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van de 8 gemeenteraden, op te richten. Deze commissie vormt het communicatiekanaal tussen het bestuur en de acht gemeenteraden. De leden van deze commissie zijn ondersteunend aan het proces. Het kantoor wordt voorlopig gevestigd in Ede. In 2012 wordt een besluit over de definitieve vestigingsplaats genomen.

Bijdrage inwoners

Er is nog geen ontwerp-begroting voor de nieuwe regio vastgesteld. Wel is een doorrekening gemaakt van de kosten van de regio op basis van de opdracht dat de uitvoering van programmaâs

en projecten afzonderlijk gefinancierd moeten worden. De bijdrage per inwoner komt hierbij voor 2011 op ⬠1,70 per inwoner. Deze blijft daarmee binnen de door de raden gestelde financiële kaders, die zij een jaar geleden hebben gesteld. Op dit moment is de bijdrage aan Regio De Vallei ⬠1,78 en aan WERV ⬠1,15 per inwoner.