Gemeente Veenendaal


College praat raadscommissie brede heroverweging bij

Het college van B&W van Veenendaal heeft op donderdag 2 december de speciaal hiervoor opgerichte raadscommissie de laatste stand van zaken gepresenteerd rondom de brede heroverweging. Dit is het proces waarbij de gemeente bekijkt welke taken zij als overheid heeft en heroverweegt hoe deze taken in de toekomst kan uitvoeren. Door taken anders in te vullen, te beëindigen of door anderen te laten uitvoeren hoopt de gemeente uiteindelijk een structureel bedrag te bezuinigen.

Â

Wethouder Marco Verloop over de aanleiding van het heroverwegingsproces: âDe brede heroverweging is nodig om de financiële huishouding van de gemeente structureel op orde te krijgen. Tegelijkertijd geeft het invulling aan de koers die het college in het coalitieakkoord heeft verwoord om te werken aan een verantwoordelijke samenleving. De rol van de gemeente verandert: er wordt meer een beroep gedaan op de samenleving. Ten slotte verwachten we nieuwe taken, die het Rijk bij gemeenten zal neerleggen. Doel is dat Veenendaal een gezonde en prettige gemeente blijft voor inwoners en bezoekers.â

Eind september stemde de gemeenteraad in met het plan van aanpak brede heroverweging. Op dit moment kijkt het college per begrotingsprogramma welke punten open staan voor heroverweging. Het gaat hier nadrukkelijk nog om heroverwegingssuggesties. Eerst wil het college met de ambtelijke organisatie, de gemeenteraad, inwoners, bedrijven en instellingen in gesprek over deze suggesties. Uiteindelijk is het aan de raad om te besluiten welke voorstellen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Visie college
Tijdens de avond heeft het college haar visie toegelicht op het gewenste profiel van de gemeente in de toekomst. In dit profiel treedt de gemeente in meer of mindere mate op een aantal terreinen terug en laat meer verantwoordelijkheid over aan de burgers, instellingen en organisaties in de samenleving. Verder maakt het college zich sterk voor het uitbouwen van de regionale functie van Veenendaal en versterking van het centrum als belangrijke regionale trekker.

De volgende stap in het brede heroverwegingsproces is om te komen tot drie scenarioâs die invulling geven aan het profiel van de gemeente en tegelijk een bezuiniging van minimaal 6,4 miljoen opleveren. Begin 2011 vraagt het college alle inwoners, bedrijven en instellingen om mee te praten over deze scenarioâs.