Belgische Federale Overheid


Somalische piraten kunnen naar Kenia

Datum: 02 december 2010

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere heeft na de succesvolle operatie van de Belgische Marine met het fregat Louise Marie onmiddellijk instructie gegeven aan onze ambassade in Nairobi om tussen te komen bij de Keniaanse overheid met het oog op de opname en vervolging van de gearresteerde Somalische piraten.

Minister Vanackere verheugt er zich over dat de Keniaanse overheid zich bereid heeft verklaard de aangehouden piraten toe te laten tot het Keniaanse grondgebied met het oog op eventuele vervolging. De aanval en de arrestatie van de piraten door de Belgische Marine vond overigens plaats in de Keniaanse territoriale wateren en het Keniaanse gerecht heeft dus de volle bevoegdheid om de aanvallers op het schip van het World Food Programme te vervolgen. Dit natuurlijk voor zover de piraten niet bij voorrang in aanmerking komen voor vervolging door het Belgische gerecht.

Minister Vanackere dankt alle betrokken partijen die een perfecte samenwerking garandeerden. In de eerst plaats dankt hij de regering en het gerecht in Kenia voor hun snelle opvolging van de zaak evenals onze ambassade in Nairobi en de bemanning van de Louise-Marie.

Steven Vanackere besluit: "Met onze bijdrage aan de operatie Atalanta verzekeren we vrije scheepvaart en de veiligheid van de bemanningen. De goede samenwerking met Kenia versterkt meteen de effectiviteit en het afschrikkingeffect van ons optreden."