Belgische Federale Overheid


Belgische Ambassadeur ontmoet Daw Aung San Suu Kyi in Yangon

Datum: 03 december 2010

De Belgische Ambassadeur heeft deze morgen in Yangon Daw Ang San Suu Kyi ontmoet in de residentie van deze leidster van de Birmaanse oppositie. De laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede werd op 13 november vrijgelaten en werd meteen weer politiek actief.

Voor Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere was dit de gelegenheid om de Belgische steun voor het Birmaanse oppositielid in herinnering te brengen in haar strijd voor de overgang naar democratie in Myanmar. "Aangezien de stembusgang van 7 november niet heeft geleid tot de verhoopte stap naar democratisering, kan België niet anders dan samen met de andere EU-Lidstaten onze steun uit te drukken voor de democratische oppositie in het algemeen en voor Ang San Suu Kyi in het bijzonder. De stem van de democratische oppositie, van de etnische minderheden en van het middenveld dient te worden gehoord."

In deze context heeft onze ambassadeur het Europese standpunt ten aanzien van Myanmar uiteengezet en voerde hij de dialoog over de politieke en sociale toestand in het land en over de relaties tussen Myanmar en de Europese Unie.

Steven Vanackere herhaalt dat de vrijlating van de bij benadering 2100 politieke gevangenen in Myanmar een prioriteit blijft : "Ik roep het Birmaanse regime op om ervoor te zorgen dat de recente vrijlating van Ang San Suu Kyi een eerste stap zal blijken in de onvoorwaardelijke vrijlating van alle andere politieke gevangenen."