Gemeente Zutphen

Raad presenteert ideeën over de toekomst van de gemeente

De gemeentepolitiek moet belangrijke financiële keuzes maken voor de nabije toekomst omdat het niet meer betaalbaar is om alle gemeentelijke taken van nu te blijven doen. De keuzes gaan dan ook over het takenpakket van de gemeente. Een kerntakendiscussie. De raad is op 2 december gestart met deze discussie en heeft bezuinigingsmogelijkheden aangedragen.

Welke taken moeten we blijven doen en welke hoeven we niet persé te doen of kunnen we anders doen? Deze vragen komen aan de orde in een zogenoemde kerntakendiscussie. De uitkomst van deze discussie is van invloed zijn inwoners, op (bestuurs)deelnemers van een organisatie of vereniging en op de medewerkers van de gemeente. De gemeenteraad heeft om de kerntakendiscussie gevraagd en voelt, samen met het college, een verantwoordelijkheid hierin het voortouw te nemen.

Hoe wordt de discussie georganiseerd?

De discussie is op 2 december van start gegaan met een speciale forumbijeenkomst. De raadsfractie hebben toen aangegeven:

§ wat zij belangrijke thema's vinden voor de gemeente; § op welke onderwerpen zij bezuinigingsmogelijkheden zien; § op welke onderwerpen zij niet willen bezuinigen.

Op hoofdlijnen hebben de fracties de volgende bezuinigingsmogelijkheden aangedragen:
§ minder ambtenaren
§ efficiency, meer samenwerken
§ versobering
§ burgers meer zelf laten doen
§ eigen bijdrage van burgers voor voorzieningen verhogen § onbenutte belastingcapaciteit benutten

De ideeën van de verschillende fracties zijn in één presentatie opgenomen. Voor meer achtergrondinformatie over deze ideeën kunt u bij de verschillende politieke partijen terecht.

Vervolg

Het college interpreteert de uitkomsten van de forumbijeenkomst van 2 december en legt die op 16 december voor aan de raad. Met de aanvullingen van de raad werkt het college daarna een bezuinigingsvoorstel uit. Dat is in februari 2011 klaar en dan is het aan u om op het voorstel te reageren, via bijeenkomsten en via internet. De besluitvorming in de gemeenteraad over het voorstel is eind april volgend jaar gepland.