Oranjefonds



Project van de week: Stichting De Harten Van Noord Beheer, Rotterdam

In Rotterdam-Noord transformeert een ondergelopen binnenterrein tot een park voor de hele buurt. De verstandelijk beperkte jongeren uit het aangrenzende begeleid wonen huis zijn betrokken bij het beheer. Ontmoeting en dagbesteding worden op een zinvolle wijze aan elkaar gekoppeld. Het Oranje Fonds steunt met EUR 15.000,=.

Transformatie
In 2010 opende stichting De Harten van Noord in Rotterdam-Noord een begeleid wonen voorziening voor acht verstandelijk beperkte jongeren (zgn. Wajongers). Sinds kort heeft de stichting tegenover deze voorziening bovendien de beschikking over een binnenterrein, dat men gaat transformeren tot buurtpark, i.s.m. woningstichting Patrimonium en Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR), dat als verpachter optreedt.

Beheer
Het terrein staat echter regelmatig onder water. Ophoging van het terrein en de aanleg van structurele drainage zijn daarom noodzakelijk. Met het beheren van buitenruimte heeft Stichting De Harten Van Noord Beheer al de nodige ervaring opgedaan in Boskoop. Hier worden jongeren ingezet om een park te beheren.

Samenwerking
Bij de transformatie van de Rotterdamse binnentuin werkt de stichting samen met buurtbewoners die zich in een actiegroep hebben verenigd. Er zijn 100 buurtbewoners geïnterviewd en op basis hiervan werd het plan verder aangepast.

Activiteiten
Als het park voltooid is worden er drie buurtfeesten per jaar georganiseerd i.s.m. welzijnsinstelling Sonor. Er komt een openingsfeest in voorjaar 2011 en momenteel zijn buurtbewoners en jongeren de tuin aan het schoonmaken en strippen. Vervolgens gaan leerlingen van een betrokken ZMLK-school in de buurt maandelijks lunches aanbieden aan o.a. ouderen uit de buurt, voorafgegaan door tien kooklessen over verantwoorde voeding. Het voornemen is om het park te verbinden aan een aangrenzend buurtrestaurant dat aan vier basisscholen levert.

Afstemming
Het park wordt beschouwd als openbare ontmoetingsplek, waarvan het beheer door de acht Wajongeren kan worden uitgevoerd. Zij werken samen met de tuincommissie, een actieve bewonersgroep, die eindverantwoordelijk is en contact houdt met de stichting. Om alles goed af te stemmen is een klankbordgroep ingesteld waarin opbouwwerk, drie actieve bewoners en vier schoolhoofden zitten.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>