TNO

energiegebruik binnen bereik voor elke woning

03 december 2010

Vliegende start samenwerking VLA en TNO op gebied luchtkwaliteit

Goede binnenluchtkwaliteit en een laag energiegebruik binnen bereik voor elke woning

Met een workshop om vast te stellen wat de belangrijkste kennisbehoeftes en problemen op het gebied van binnenluchtkwaliteit zijn in de totale bouwkolom, zijn TNO en de Vereniging van Luchttechnische Apparaten (VLA) gestart met de invulling van hun Branche Innovatiecontract. Tijdens de workshop overlegden een twintigtal projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties over de problemen die zij in de praktijk ondervinden .

Onder het motto "Een goede binnenluchtkwaliteit en een laag energiegebruik is binnen bereik voor elke woning" ondertekenden TNO en de VLA vorige week hun Branche Innovatiecontract. Niet toevallig viel dat samen met het Symposium "Gezond en Zuinig Binnen: naar een energielabel voor nieuwbouwwoningen"in Amersfoort.

Onthutsende cijfers

In de Nederlandse bouw is kwaliteit bij oplevering niet vanzelfsprekend, zeker als het gaat om ventilatiesystemen. Veel ventilatiesystemen doen niet wat ze moeten doen en er zijn regelmatig berichten over klagende bewoners. Onderzoeken van het ministerie van VROM naar nieuwbouwwoningen laten onthutsende cijfers zien: * In 35 procent van de dossiers ontbreken aan het binnenmilieu gerelateerde berekeningen;
* In 30 tot 65 procent van de woningen wordt de vereiste ventilatiecapaciteit niet gehaald;
* In 90 procent van de woningen wordt het acceptabel geluidsniveau van de installatie overschreden.

Branche Innovatiecontract

De fabrikanten van luchttechnische apparaten (VLA) nemen hun verantwoordelijkheid om deze situatie te verbeteren. De VLA startte deze week samen met TNO in de vorm van een Branche Innovatiecontract een project om deze kwaliteitsslag te realiseren. Voorafgaand aan het project nam de VLA al het initiatief tot de ontwikkeling van een ventilatieprestatiekeuring (VPK). Bij het uitvoeren van een VPK wordt gecontroleerd of het ontwerp voldoet aan de voorschriften, of er conform het ontwerp is geïnstalleerd en of de beoogde prestaties daadwerkelijk worden gehaald. Daarboven moet nu ook een grondige kwaliteitsslag worden gemaakt in de bouwkolom.

Naast kennisoverdracht en samenwerking in de bouwkolom zetten partners VLA en TNO in dit Branche Innovatiecontract ook in op ventilatieconcepten voor energieneutrale woningen. Hiermee wordt ingespeeld op de wens van de overheid om vanaf 2020 energieneutrale nieuwbouw te realiseren.

Op het symposium in Amersfoort wordt ingegaan op de vraag: Hoe leveren we de bouwkwaliteit die de bewoner mag verwachten, qua energiebesparing, gezondheid en comfort? Namens de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) is Eric van Heuveln ingaan op de eerste ervaringen met de Ventilatieprestatiekeuring. bericht 2010-59