CBb: `OPTA is niet bevoegd om geschillen tussen kabelkranten en UPC te beslechten'


* Publicatiedatum 03-12-2010

* Soort Gerechtelijke uitspraken

* Beslisdatum 15-11-2010

De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 15 november jl. uitspraak gedaan op het verzoek om voorlopige voorziening en op het beroep van de Stichting Kabelkrant Dinxperlo en de Stichting Regio Video TV te Winterswijk. Beide stichtingen hadden OPTA verzocht tot beslechting van een geschil met UPC over het voortzetten van de doorgifte van rtv-signalen in de regio Dinxperlo en Winterswijk. Hun verzoeken waren gebaseerd op de doorgifteverplichting, die OPTA bij het marktanalysebesluit Omroep van 5 maart 2009 aan UPC had opgelegd.

Onbevoegd verklaard
Het CBb heeft OPTA's marktanalysebesluit Omroep bij uitspraak van 18 augustus jl. vernietigd. Daarom heeft OPTA zich bij afzonderlijke besluiten van 27 augustus jl. onbevoegd verklaard om de geschillen tussen de stichtingen en UPC te beslechten. OPTA was van mening dat zij die verzoeken ook niet hoefde op te vatten als verzoeken om interoperabiliteit, zoals de stichtingen bij het CBb hebben betoogd, omdat daarover in de aanvragen niets was terug te vinden.

Overwegingen CBb
De voorzieningenrechter stelt vast dat OPTA terecht heeft geoordeeld dat uit de uitspraak van het CBb van 18 augustus jl. voortvloeit dat de doorgifteverplichting voor UPC niet meer bestaat, zodat over de nakoming daarvan geen geschil meer gevoerd kan worden. De beslissing van OPTA om zich onbevoegd te verklaren op de ingediende aanvragen van de stichtingen is daarom juist. Volgens de voorzieningenrechter is het niet zo dat door de vernietiging van een marktanalysebesluit, waarbij de in een vorig marktanalysebesluit opgelegde verplichtingen zijn ingetrokken, de oude verplichtingen zouden herleven, omdat ook die intrekking vernietigd wordt. Dit betekent volgens de rechter dat voor UPC door de uitspraak van 18 augustus jl. geen wholesaleverplichtingen golden, waarop een geschilbesluit betrekking zou kunnen hebben.

Relevante publicaties

...

Pers- en nieuwsberichten

* Vernietiging marktanalysebesluit leidt niet tot herleven verplichtingen uit vorig marktanalysebesluit.

Besluiten

* Besluit in het geschil kabelkrant Winterswijk - UPC
* Besluit in het geschil kabelkrant Dinxperlo - UPC

Zie het origineel