TenneT


Noordzeelanden coördineren planning en onderzoek naar verdere ontwikkeling offshore grid

03-12-2010 Vandaag hebben de overheden uit 10 landen rondom de Noordzee een Memorandum of Understanding getekend waarin zij afspreken de komende 3 jaar gezamenlijk de coördinatie van de verdere ontwikkeling van een offshore grid in de Noordzee gaan aanpakken. Het North Seas Countries Offshore Grid Initiative heeft als doel een bijdrage te leveren aan de ontsluiting van duurzame energie op de Noordzee en het bevorderen van marktintegratie, met behoud van de leveringszekerheid van elektriciteit.

Als eerste grensoverschrijdende elektriciteitstransporteur grenst het hoogspanningswerk van TenneT in zowel Nederland als Duitsland voor een belangrijk deel aan de Noordzee. In de Duitse Noordzee zijn reeds 2 aansluitingen voor windparken gereed en wordt gewerkt aan nog eens 3 windparken. Het Nederlandse netwerk beschikt daarnaast over overzeese kabels naar Noorwegen (NorNed) en het Verenigd Koninkrijk (1 april 2011) en heeft plannen voor nieuwe zeekabels naar Noorwegen (NorNed2 en NORD.LINK) en Denemarken (Cobra). Ook deze verbindingen spelen een belangrijke rol spelen bij de verdere ontwikkeling en integratie van windenergie en het verder bevorderen van marktintegratie.

Met het Memorandum geven de 10 landen (België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Nederland) aan intensief te gaan samenwerken op het gebied van netconfiguratie, de markt / het regulatorische raamwerk en de planning / autorisatie. Samenwerkende elektriciteitstransporteurs (samenwerkend in de ENTSO-E) en regulators (samenwerkend in ERGEG/ACER) in de 10 landen steunen het Memorandum of Understanding middels een letter of commitment.

De betrokken TSO's gaan samen met de overheden en de regulators de komende 3 jaar de vereiste condities inventariseren om ontwikkeling van het onshore en offshore hoogspanningsnetwerk in Europa mogelijk te maken. Daarmee wordt geprobeerd de juiste condities te creëren voor concrete plannen voor het aansluiten van windparken op de Noordzee en die onderdeel te laten zijn van een internationaal gecoördineerde aanpak. Uitgangspunt daarbij is dat investeringen in een offshore grid economisch en technisch haalbaar dienen te worden.

TenneT vervult een voortrekkersrol binnen de ENTSO-E werkgroep die de komende jaren de ontwikkeling van het hoogspanningsnet op zee en op land gaat onderzoeken. Mel Kroon geeft aan dat het North Seas Countries Offshore Grid Initiative voor TenneT van groot belang is: "voor de ontwikkeling van een Europees hoogspanningsnetwerk is een holistische benadering noodzakelijk. Offshoregrids en interconnectoren moeten daarom op een verstandige, technisch acceptabele en economisch rendabele manier worden ingepast in het hoogspanningsnetwerk op land. Het North Seas Countries Offshore Grid Initiative zet hiertoe belangrijke stappen."