Sinterklaas op glad ijs

03/12/2010 11:48

Infoplaza B.V.

De weerkaarten schotelen een gevaarlijke situatie voor. In de loop van het weekeinde krijgen we te maken met een dooiaanval. Dit gaat gepaard met sneeuw, maar later ook met regen en ijzel. De wegen kunnen spekglad worden, aldus weerman Marco Verhoef van Weerplaza.nl.

De voorgeschiedenis die we hebben is erg koud. Afgelopen nacht en ook in de nacht naar zaterdag vriest het plaatselijk streng. De temperatuur ligt dan onder de -10 graden. Zaterdag blijft het lang koud. Op de meeste plaatsen landinwaarts wordt het -2 tot -4 graden. Zaterdagmiddag krijgen we de eerste storing te verduren die naar alle waarschijnlijkheid een paar centimeter sneeuw brengt. Dit kan natuurlijk al voor gladde wegen zorgen. Gelukkig is deze vorm van gladheid goed zichtbaar.

Lastiger wordt het als in de nacht naar zondag een tweede storing ons land aan doet. Die brengt zoveel warme lucht mee dat de neerslag als regen valt. Maar omdat het vlak aan de grond licht blijft vriezen (de warme lucht schuift min of meer over de koude heen), en de bodem heel koud is, kan het hierdoor gaan ijzelen. Dat is een heel gevaarlijke vorm van gladheid, temeer omdat je die minder goed kunt zien van achter het stuur. Het wordt dus heel goed oppassen voor al het sinterklaas-verkeer.

De gladheid van zondag kan in het oosten van het land lang aanhouden. In het westen warmt het wat verder op en gaat het op een gegeven moment gewoon regenen. Het midden van het land zit daar een beetje tussenin. Nog één laatste waarschuwing; denk niet dat de kans op gladheid verkeken is als het in de nacht naar maandag droger wordt. Met de koude voorgeschiedenis moeten we dan weer rekening houden met opvriezing.





www://weerplaza.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (