Gemeente Hoogeveen

1 december 2010

Hieronder staan de openbare besluiten van B&W
Orgaan: College van B&W
Locatie: B&W-Kamer
Datum: woensdag 01 december 2010

* Agenda

1. Burgemeester
Bestuurlijke strafbeschikking Samenvatting
Het college wil voortaan gebruik maken van de bestuurlijke strafbeschikking bij overtredingen zoals het verkeerd aanbieden van huisvuil, het plaatsen van uitstallingen zonder vergunning of parkeerovertredingen. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) zorgt voor de administratieve verwerking en inning van de strafbeschikking . De gemeente gaat hierover een overeenkomst sluiten met het CJIB.

Stukken

+ BenW voorstel Bestuurlijke strafbeschikking
+ Opties

+ Convenant Aanleverende instantie - CJIB 2. Wethouder Bargeman
Onderzoek voormalig klooster Samenvatting
Het college laat onderzoek doen naar de invulling van het voormalige klooster aan de Brinkstraat in Hoogeveen en clustering van culturele voorzieningen. Het college wil graag dat er een bestemming voor het vroegere klooster wordt gevonden die recht doet aan het pand en die ook bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de stad. Daar hoort ook een verkenning bij van de mogelijkheden om het culturele aanbod van Hoogeveen te versterken door clustering van culturele activiteiten en verwante commerciele activiteiten. De verkening moet afgerond zijn voor de voorjaarsnota 2012-2015

Stukken

+ BenW voorstel Kadernota handhaving
+ Raadsvoorstel Kadernota handhaving 2011-2014
+ Kadernota Toezicht en Handhaving
3. Wethouder Smid
MFC Nieuwlande: college stemt in met programma van eisen Samenvatting
B&W van Hoogeveen hebben in gestemd met programma van eisen voor het te bouwen multifunctioneel centrum in Nieuwlande. Hoewel er nog niet gebouwd wordt, vordert de voorbereiding om zover te komen, gestaag. Na het convenant waarin alle partijen zich achter de afspraken over budget en oppervlakte schaarden, is nu het programma van eisen gereed.

4. Wethouder Smid
Minder huishoudelijke hulp dan gevraagd Samenvatting Een inwoonster van Hoogeveen krijgt minder huishoudelijke hulp dan ze heeft aangevraagd. In de oude situatie voerde het Centrum Indicatiestelling Zorg de indicatie uit. Dat gebeurde op basis van klassen. De gemeente indiceert in uren. Op grond van het Verstrekkingenboek komt de gemeente hierdoor uit op minder uren huishoudelijke hulp dan mevrouw gewend was. De bezwaarschriftencommissie oordeelt dat de gemeente juist gehandeld heeft en het besluit niet hoeft te herroepen. Het college van B&W neemt het advies over.

5. Wethouder Bargeman
Gemeente garant voor lening RSG Wolfsbos Samenvatting De gemeente stelt zich garant voor een geldlening van 3 miljoen euro aan RSG Wolfsbos. De school leent het geld van het ministerie van Financien. Het geld is bestemd voor de verbouw en nieuwbouw van de locatie Harm Smeenge.

Stukken

+ BenW voorstel Garantstelling geldlening Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen
6. Wethouder Eerenstein
LED-verlichting raadhuis Samenvatting
De verlichting van de buitenkant van het raadhuis wordt vervangen door LED-lampen. De nieuwe verlichting wordt nog dit jaar geinstalleerd. De keuze voor de zeer energiezuinige LED-verlichting past in de Milieuvisie van de gemeente , waarin staat dat de gemeente op termijn CO2 -neutraal moet zijn. LED-verlichting levert een energiebesparing van 40 procent op. De kosten van de installatie bedragen 16.500 euro.

Stukken

+ BenW voorstel Duurzaam aanlichten Raadhuis 7. Wethouder Smid
Tegemoetkoming kosten gebruik eigen auto in plaats van aanpassing eigen auto Samenvatting
De gemeente hoeft de aanpassingskosten van een auto van een inwoner van Hoogeveen niet te vergoeden en heeft terecht besloten tot tegemoetkoming in de kosten van het gebruik van de eigen auto. De bezwaarschriftencommissie concludeert dat de aanvrager in staat is om gebruik te maken van de eigen niet aangepaste auto en dat de gemeente inderdaad op medische gronden het besluit heeft genomen. De commissie adviseert om het bestreden besluit te handhaven. Het college neemt het advies over.

8. Wethouder Bargeman
Toekomstige huisvesting voortgezet speciaal onderwijs Samenvatting Het college gaat akkoord met de wens van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) om aan te haken bij de nieuwbouw van het Roelof van Echten College en Stichting Dreei aan de Voltastraat in Hoogeveen. Het vso zit nu nog in tijdelijke accommodaties. Na overleg met de belangrijkste partners is de nota "Toekomstige huisvesting voortgezet speciaal onderwijs" opgesteld. De nota wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.

Stukken

+ BenW voorstel Toekomstige huisvesting voortgezet speciaal onderwijs Hoogeveen

+ Raadsvoorstel Toekomstige huisvesting voortgezet speciaal onderwijs

+ Nota Toekomstige huisvesting voortgezet speciaal onderwijs 9. Wethouder Smid
Reparatie en onderhoud traplift voor eigen rekening Samenvatting Een inwoonster van de gemeente Hoogeveen moet de reparatie aan en het onderhoud van de traplift in de nieuwe woning zelf betalen. Er was namelijk geen medische of andere noodzaak aanwezig om de aangepaste woning te verruilen voor een nieuwe woning met een traplift. Ook geeft de commissie aan dat bezwaarmaakster van tevoren de gemeente niet op de hoogte heeft gebracht van de verhuizing. De bezwaarschriftencommissie oordeelt dat de gemeente een juist besluit heeft genomen. Het college neemt het advies over.

10. Wethouder Hiemstra
Overeenkomst gemeente, waterschappen en provincie Samenvatting Nieuwe wetgeving heeft gevolgen voor de taken die de gemeente, provincie en waterschap moeten uitvoeren. Kort gezegd zijn veel taken verschoven van het ene bestuursorgaan naar het andere. Naar verwachting komen veel van deze taken bij Regionale Uitvoeringsdiensten te liggen. Op dit moment is nog niet duidelijk of en hoe die uitvoeringsdiensten gevormd worden. Besluitvorming daarover wordt in 2011 verwacht. Om te voorkomen dat gemeente, provincie en het waterschap investeren in kennis en capaciteit voor korte termijn, zijn onderling praktische afspraken gemaakt. Die zijn vastgelegd in een samenwerkingovereenkomst. Het advies is om met deze samenwerkingovereenkomst in te stemmen. Het college neemt dit advies over.

Stukken

+ BenW voorstel Dienstverleningsovereenkomst met provincie Drenthe, waterschap Reest en Wieden en waterschap Velt en Vecht

+ Oplegnotitie samenwerkingsafspraken Wabo-Waterwet
+ Oplegnotitie Wabo Handhavingstrategie
+ Uitgaande brief aan Provincie Drenthe samenwerkingsovereenkomst waterschappen en provincie
+ Tarieventabel behorende bij de Legesverordening Drenthe 2010 11. Wethouder Bargeman
Parkeerverbod De Wieken Samenvatting
Het college is van plan een algeheel parkeerbod voor vrachtauto's en personenauto's instellen op bedrijventerrein De Wieken in Hoogeveen. Er wordt op allerlei plekken op de weg en in ebrmen geparkeerd. Dat geeft problemen met de doorstroming van het verkeer en het in- en uitrijden van inritten. Het ziet er bovendien slordig uit en dat doet afbreuk aan een hoogwaardig bedrijventerrein, wat De Wieken is. Alle bedrijven hebben genoeg parkeerruimte op eigen terrein voor werknemers, bezoek en laad- en losverkeer. Binnenkort wordt een verkeersbesluit gepubliceerd. Als er geen bezwaren zijn, kan na zo'n twee maanden het parkeerverbod op e Wieken van kracht worden.

Stukken

+ BenW voorstel Parkeerverbod op bedrijventerrein De Wieken 12. Burgemeester
Hennepconvenant werkt Samenvatting
Het Zuidwest-Drentse hennepconvenant uit mei 2008 is geevalueerd. Het convenant heeft tot doel het tegengaan van hennepplantages, met name in woonwijken van de gemeenten in Zuidwest Drenthe. Uit die evaluatie blijkt dat de samenwerking tussen de verschillende partijen is verbeterd. Een van de nieuwe activiteiten is het starten van een mediacampagne om het aantal meldingen omhoog te krijgen.

Stukken

+ BenW voorstel Evaluatie Hennepconvenant district Zuid-West Drenthe

+ Evaluatie Hennepconvenant 2010
13. Burgemeester
Procedureregeling functiehuis Samenvatting
Het college heeft ingestemd met de procedureregeling functiehuis van de gemeente, zoals die is afgesproken in overleg met de vakbonden. De regeling moet de gemeentelijke organisatie flexibeler maken.

Stukken

+ BenW voorstel Vaststellen procedureregeling functiehuis gemeente Hoogeveen

---