Winkels beginnen te vroeg met kerst

03/12/2010 12:48

Trendbox BV

Een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking, ruim 75%, vindt dat de winkels reeds te vroeg in kerstsferen zijn. Men is van mening dat winkels pas na Sinterklaas met hun kerstspullen en kerstaankleding zouden moeten komen. Vooral de senioren onder ons en inwoners in de Randstad zijn deze mening toegedaan."Sinterklaas verliest het van de Kerstman", zo vinden meer en meer consumenten (34% vorig jaar; 37% dit jaar).

Circa één op de tien Nederlanders geeft ieder jaar meer geld uit aan het kerstfeest. Maar het doen van deze kerstinkopen blijft voor meer dan een derde van de consumenten een hoop gedoe. Met name mensen met een kleine beurs zien ieder jaar weer op tegen de aankopen die het kerstfeest met zich meebrengt. En tijdens dat shoppen klinken steevast de kerstliedjes en -melodietjes vrolijk uit de plafondspeakers van de diverse winkels. Kerstmuzak dus, die bijna 40% van de Nederlanders op een gegeven moment spuugzat wordt. Een tip voor retailers: draai ook eens wat anders tijdens de kerstperiode.

Worden we gelukkiger met de kerst? 16% beweert van wel. De overige Nederlanders voelen zich met kerstmis hetzelfde als alle andere dagen van het jaar. Feit is dat nog steeds een derde van onze inwoners het kerstfeest teveel familieverplichtingen met zich mee vindt brengen en dat eveneens ruim 30% kerstmis niet meer zo leuk vindt als vroeger. Dit laatste is zelfs met 5% gestegen ten opzichte van vorige jaar.

Dit blijkt uit het "Kerst 2010" onderzoek van marktonderzoekbureau Trendbox. Het onderzoek is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 500 personen in de leeftijd van 16 jaar en ouder uit Trendbox' online community.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Trendbox BV

Lex de Witt

Onderzoeksdirecteur

020 - 669 4414

lex.dewitt@trendbox.nl