FNV KIEM wil gelijke kansen voor actrices

03/12/2010 12:50

FNV KIEM (Oud)

PERSBERICHT

Amsterdam 30 november 2010- Vakbond FNV KIEM en de FIA (internationale Federatie van Acteursvakbonden) publiceren deze week in heel Europa een Handboek in de strijd tegen de ongelijke behandeling van vrouwen in de podiumkunsten. Hiermee hopen de bonden de sector te beïnvloeden en bewust te maken van de problematiek rondom dit ontwerp.

De handleiding met de titel 'Handbook of Good Practices to Combat Gender Stereotype and Promote Equal Opportunities in film, Television and Theatre' is een poging om de bewustwording te vergroten van mensen die er dagelijks mee te maken hebben op alle niveaus in de entertainmentsector. In het handboek staan richtlijnen en voorstellen voor beleidsmaatregelen die de situatie van vrouwelijke podiumkunstenaars op televisie, in film en theater in Nederland en Europa moet verbeteren.

"Als je je verdiept in de materie merk je hoe de problematiek verweven is in de manier van werken en van denken in de branche," zegt Caspar de Kiefte, bestuurder kunsten van FNV KIEM. "Wij groeien op met film en televisie waarop nauwelijks oudere vrouwen te zien zijn. Veel mensen denken bij een actrice aan een jonge vrouw. Oudere actrices moeten er van alles aan doen om aan dat beeld te kunnen blijven voldoen. Daarnaast wordt, zowel in de scenario- als in de productiefase, voor veel rollen te snel gedacht aan invulling door een mannelijk personage, terwijl het karakter net zo goed een vrouw zou kunnen zijn."

Door het verzamelen en vastleggen van sprekende praktijkvoorbeelden over de ongelijke behandeling van vrouwelijke podiumkunstenaars, willen FNV KIEM en de FIA stereotiepe denkbeelden over mannen en vrouwen helpen te bestrijden. De studie die voor het Handboek is verricht is gefinancierd door de EU.

FNV KIEM is van mening dat de richtlijnen in het Handboek een waardevolle bijdrage kunnen zijn voor iedereen die zich inzet voor gelijke kansen van (oudere) actrices op de arbeidsmarkt, en hoopt ook haar eigen leden met het Handboek te beïnvloeden.

Het Handboek is te downloaden via de websites www.fnvkiem.nl en www.fia.nl

Een kleine greep uit de'inspirerende ideeën en blauwdrukken voor verandering in het Handboek:


-Lobbyen voor gelijke kansen bij fondsenwervers en bij financiering van kunst en film


-Gelijke kansen voor mannen en vrouwen in het (top-) management.


-Cursussen om directeuren van kunstinstellingen bewust te maken van genderongelijkheid


-Trainingsprogramma voor (opkomende) scenarioschrijfsters


-Stimuleren van vrouwelijk drama in theaters


-Gelijkheidskeurmerken voor media- en kunstinstellingen





http://www.fia-actors.com/en/research.html