GroenLinks


GroenLinks neemt deel aan klimaattop in Mexico

Vrijdag 3 december 2010, 13:34u - Liesbeth van To...

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren en GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout nemen deel aan de VN klimaatconferentie in Cancún, Mexico van 4 tot 11 december. Van Tongeren is lid van de officiële Nederlandse delegatie en zal staatssecretaris Atsma (milieu) kritisch en constructief volgen. Eickhout is met een delegatie van de Europese Groenen aanwezig en is de opsteller van het rapport over verhoging van het Europese klimaatdoel van 20% CO2 reductie naar 30%.

De verwachtingen voor de top zijn de afgelopen tijd flink getemperd. Zeker na de magere resultaten die de klimaattop in Kopenhagen vorig jaar opleverde. Volgens GroenLinks liggen er wel kansen om op deelonderwerpen afspraken te maken. Zo is het van groot belang dat er geld op tafel komt voor klimaatsteun aan ontwikkelingslanden. Ook moeten er in Cancún afspraken gemaakt worden over het tegengaan van ontbossing en over het delen van kennis en technologie

"Staatssecretaris Atsma heeft in de Tweede Kamer beloofd zijn uiterste best te doen om ervoor te zorgen dat er stappen worden gezet op weg naar een nieuw klimaatakkoord. Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hij zijn groene beloftes waar gaat maken. Stevige klimaatafspraken zijn goed voor Nederland. Het levert niet alleen een schone milieu op, maar ook kansen voor banen in de duurzame sector", aldus Van Tongeren

Staatssecretaris Atsma zit in Cancún aan de onderhandelingstafel namens de Europese Unie. Eickhout was vorig jaar in Kopenhagen en zag met lede ogen aan hoe de verdeeldheid in Europa zorgde voor een slap akkoord opgesteld door China en de Verenigde Staten. Onder het voorzitterschap van België zal de EU met een mond moeten spreken.

Eickhout: "De vertrouwensbreuk die in Kopenhagen is ontstaan tussen de verschillende landen moet in Cancún weer gedicht worden. Dit jaar moet Europa vooral China verleiden om met stappen te komen, aangezien de VS weinig zullen bewegen door hun nationale omstandigheden. Als Europa slim opereert en met één mond spreekt, is vooruitgang mogelijk in Cancún. Daarnaast zal Europa har eigen beloftes na moeten komen. Zo bleek deze week dat een groot gedeelte van de klimaatsteun aan ontwikkelingslanden uit ontwikkelingshulp wordt gehaald. Dat komt haar betrouwbaarheid naar ontwikkelingslanden niet ten goede".

Via twitter zullen Liesbeth Van Tongeren en Bas Eickhout elke dag vragen beantwoorden over de klimaattop. Mensen kunnen hun vraag stellen door de hashtag #GLCancun te gebruiken. Het laatste nieuws is ook te volgen op www.klimaattopmexico.nl.