Rijksoverheid


Staatssecretaris Bleker en VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes verzenden 600ste ECHO-bericht over handelsbeleid

Nieuwsbericht | 03-12-2010

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes hebben 600ste ECHO-bericht over handelsbeleid verzonden. De ECHO (E-mail Contactgroep Handelspolitiek nieuws voor Ondernemers) is acht jaar geleden opgezet. Door de ECHO informeren het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en de ondernemersorganisaties bedrijven direct via snelle, korte en concrete berichten over handelspolitiek. De berichten gaan bijvoorbeeld over nieuwe antidumpingheffingen op ingevoerde producten, over de onderhandelingen die de Europese Unie voert met landen als Korea, India of Singapore over verdere handelsliberalisering, of over nieuwe sanctiemaatregelen zoals net tegen Iran zijn genomen.

Het 600ste ECHO-bericht dat vandaag de deur uit ging meldt de doorstart van het Crashteam onder de nieuwe naam "Meldpunt Handelsbelemmeringen". Het kabinet heeft in haar regeerakkoord afgesproken om zich in te blijven zetten voor het oplossen van alle handelsbelemmeringen die Nederlandse ondernemers in het buitenland ondervinden. Zoals met alle ECHO-berichten kunnen ondernemers ook hierop direct reageren en in contact komen met een medewerker van het ministerie van EL&I. Met de gezamenlijke druk op de knop willen de twee voormannen, Bleker en Wientjes, wijzen op het belang dat ondernemers de handelspolitieke actualiteit volgen en daar hun mening over laten horen. Ook onderstrepen zij het belang van een nauwe samenwerking van overheid en bedrijfsleven op dit terrein.

Henk Bleker: "Handelspolitiek gaat over u. Nieuwe onderhandelingen, nieuwe sancties, vrijhandelsakkoorden, daar heeft u mee te maken en daarover wilt u snel en efficiënt het fijne weten. En dan is het ook nog mooi dat wij via Echo ook uw mening kunnen horen. Ik raad alle internationale ondernemers aan om lid te zijn van de ECHO".

Achtergrondinformatie over ECHO

ECHO staat voor E-mail Contactgroep Handelspolitiek nieuws voor Ondernemers. ECHO is een samenwerking van het ministerie van EL&I met VNO-NCW, MKB-Nederland, ICC Nederland en de Kamers van Koophandel. ECHO is een gratis service om handelspolitieke informatie snel en laagdrempelig naar de direct betrokkenen in bedrijven te sturen. Doel van ECHO is niet alleen om te informeren, maar vooral ook om input te krijgen voor lobby en beleid. Vandaar de naam. Via ECHO worden korte, feitelijke berichten verspreid over handelspolitieke actualiteit (nieuwe sanctiemaatregelen, antidumping en vrijwaringsmaatregelen, nieuwe onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden, hearings van EL&I en de Europese Commissie over o.a. voornoemde onderwerpen etc.) waarbij de nadruk ligt op het concrete belang voor ondernemers.
De berichten worden gemaakt door EL&I samen met VNO-NCW. Alle berichten staan ook op de website van VNO-NCW. ECHO heeft nu 450 abonnees. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden.
Het eerste ECHO-bericht is op 6 januari 2003 verzonden door een gezamenlijke druk op de knop van toenmalig staatssecretaris Joop Wijn en VNO-NCW voorzitter Jacques Schraven.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie