Openbare bibliotheek Amsterdam


Exposities Centrale Bibliotheek

Hieronder een overzicht van alle exposities die op dit moment in de Centrale Bibliotheek te zien zijn.
29 oktober 2010 t/m 3 januari 2011, Ihlia-plein, 6e etage IHLIA
Leer in Amsterdam - 40 jaar MSA
50 jaar geschiedenis van de Amsterdamse homo-leerscene. Vanaf het ontstaan van de eerste ontmoetingsplek van leermannen in Amsterdam tot het 40 jarige bestaan van de Motor Sportclub Amsterdam in 2010.

5 november t/m 5 januari, 3e etage (reizenplein) Kuiven en kraplappen
Foto's van Spakenburgse vrouwen in klederdracht door fotograaf Bert Verhoeff, met geluid van Hannes Wallrafen. Het zijn foto's die veel vertellen over de geschiedenis van de klederdracht in Spakenburg, maar het laat ook zien dat deze vrouwen middenin het leven staan. Ze leiden een eigen bedrijf, hebben een laptop en zijn actief bij een sportclub.

5 november t/m 5 januari, 5e etage
The origin of Typography
Ontwerpster Linda van Zijp brengt de geschiedenis van typografie in beeld.

6 november t/m 5 januari, jeugdetage
Finalisten Max de Matze tekenwedstrijd
De kinderen die de Max de Matze tekenwedstrijd van het Joods Historisch Museum wonnen exposeren hun werk op de jeugdafdeling.

13 november t/m 16 januari, expozaal
Mooi is dat!
Met meer dan 50 hoogtepunten uit de literatuur in stripvorm. Strips en literatuur vormen een gouden combinatie. Maar hoe zit het met de strip en de Nederlandstalige klassieken? Nederlandse en Vlaamse stripmakers werden uitgedaagd tot een meesterproef: vat je favoriete klassieker samen in één strippagina. Dat resulteerde in het boek Mooi is dat! Op de tentoonstelling zijn alle 57 pagina's op groot formaat te zien, aangevuld met de schetsen van de tekenaars en origineel werk. Onder de tekenaars zitten jonge talenten als Erwin Kho, Marissa Delbressine en Stephan Brusche die nog geen eigen boeken hebben uitgebracht, maar ook gelouterde veteranen als Dick Matena die naam maakte met verstrippingen van De avonden van Gerard Reve en Kort Amerikaans van Jan Wolkers, de tekenaar van Suske en Wiske Luc Morjaeu en Joost Swarte die behalve striptekenaar ook ontwerper, architect en vormgever is. Laatstgenoemde nam Reinout van Montalbaan onder handen. Gerrit de Jager, tekenaar van de Familie Doorzon, vatte Turks Fruit samen. Olivier Schrauwen behandelde op geheel eigen wijze het lijden van Frits Egters.
Mooi is dat! zal de discussie over de talloze literatuur verstrippingen doen verstommen. Literatuur gaat over precies hetzelfde als strips. Het gemak waarmee de grote romans uit onze literatuur verstript zijn - vijfduizend pagina's van Het bureau zijn samengevat in 16 plaatjes - verraadt een belangstelling voor en een drang naar het vertellen van eenzelfde soort grote
verhalen; verhalen die terug zijn te vinden in de huidige en toekomstige boeken van de individuele tekenaars, de meeste zijn aanwezig in de collectie van de OBA.
Veel tekenaars werken al jaren in stilte aan hun oeuvre. Het wemelt in Nederland en Vlaanderen van talent en vernieuwing. De tentoonstelling is ontworpen door Joost Halbertsma. Het boek en tentoonstelling zijn gemaakt op instigatie van de intendant strips van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst.
I.s.m. Fonds BKVB

17 november t/m 25 januari, fotogalerij
65 JAAR BEVRIJDING
Auschwitz nu
Foto's van Alexander David, teksten van Judith Belinfante Auschwitz nu. Drie Generaties verder is het verslag van de reis die Judith Belinfante (1943, oud-directeur Joods Historisch Museum) en haar zoon Alexander David Jansen (1977) naar deze plek maakten en is een eerbetoon aan hun vermoorde voorouders. In teksten en foto's schetsen zij hun persoonlijke confrontatie met het verleden en het nu. Op 28 oktober 1944 werden David Eduard Belinfante (Den Haag, 1875) en Judith Belinfante-Mendes da Costa (Amsterdam, 1881) met het allerlaatste transport weggevoerd van Theresienstadt (Terezín, Tsjechië) naar Auschwitz (Oswiecim, Polen). Eduard overleed onderweg, zijn vrouw Judith werd na aankomst op 30 oktober 1944 vergast. In juni 2009 maakten kleindochter Judith Belinfante en achterkleinzoon Alexander David diezelfde reis - een eerbetoon aan hun voorouders om hun een plek terug te geven in de familiegeschiedenis. Een plek die lange tijd was stilgezwegen vanwege het te pijnlijke en onvoorstelbare verleden.
Judith Belinfante schreef korte, intense teksten die gaan over de slachtoffers en de sporen die nog aan hun aanwezigheid doen denken. De foto's van Alexander David lijken daarentegen een afstand te suggereren en tonen een 'schuldig' landschap dat de herinnering aan het verleden in zich heeft opgenomen.

12 november t/m 15 januari, jeugdetage
Hop hop paardje
Tentoonstelling met het werk van de bekende illustratrice Ceseli Josephus Jitta dat ze maakte voor de bundel Hop, hop paardje, zingen en spelen met je kindje ( Truusje Vrooland-Lob, Ploegsma, 2010). Feestelijke opening op 12 november (zie agenda).

6 december t/m 6 februari, vitrines 4e etage
Vazenmania!
Duits steengoed van 1950 tot 2010
In geen enkel land werd er vanaf de jaren '50 van de vorige eeuw zoveel keramiek gemaakt als in Duitsland. De kleikunstwerken stonden vooral in de jaren zestig en zeventig bij vrijwel iedereen op tafel of op de schoorsteenmantel. Ook in ons land werden deze schatten verzameld, alhoewel de smaak van de Nederlander de afgelopen zestig jaar enorm is veranderd. Hoe precies, dat is te zien in de vitrines op de vierde etage, daar zijn honderden vazen, bloempotten, fruitschalen, bierpullen, lampen en vele andere sier- en gebruiksvoorwerpen te bewonderen. Ontdek een schat aan vormen, ontwerpen en texturen met een bijna oneindig kleurenpalet.