Belgische Federale Overheid


De Université catholique de Louvain ontwikkelt tomatenplanten geschikt voor alle bodems

Datum: 03 december 2010

Tot nog toe waren alle studies met betrekking tot stress bij planten toegespitst op de plant in zijn geheel of op het gedeelte boven de grond, namelijk de bladeren, de stengel en de vruchten.De Université catholique de Louvain (UCL) concentreerde zich daarentegen op het onzichtbare deel van de plant, de wortels.Dat is een primeur!

Michel Edmond Ghanem (van het Earth and Life Institute aan de UCL) ontwikkelde in samenwerking met een internationale werkgroep, via genetische manipulatie van de wortels, tomatenplanten die bestand zijn tegen intense stress (zoals droogte of hoog zoutgehalte van de bodem). Hij identificeerde een natuurlijk hormoon (cytokinine) dat de negatieve gevolgen van de stress bij de plant kan vertragen. Vervolgens stelde hij vast dat dit hormoon sterker aanwezig is bij wilde soorten dan bij gekweekte. Ghanem entte daarna de wortels van de wilde plant op het bovengrondse deel (de stengel) van zijn geteelde neef. Ten slotte merkte hij op dat door genetische wijziging van de wortels met het oog op een hogere productie van het hormoon cytokinine, de plant stressbestendiger werd en 30% meer vruchten opbracht.

Met deze ontdekking konden de wetenschappers aantonen dat het mogelijk is om tomaten te kweken die volledig natuurlijk (niet gewijzigd) zijn en dus klaar voor consumptie, enkel en alleen door de wortels van de plant genetisch te manipuleren. Het doel is om een voedselproductie te verzekeren op bodems die voordien niet bewerkt konden worden, in het bijzonder in de landen van het Zuiden waar water zeldzaam is en in regio's waar tot nog toe niets of weinig kon verbouwd worden. Bovendien blijkt cytokinine een gunstige invloed te hebben op de rijpheid en de hoeveelheid geproduceerde vruchten. Door de cytokinine rijpen geplukte vruchten trager, waardoor de verdeler meer tijd heeft om zijn producten te verkopen en dus onder betere voorwaarden.Ten slotte biedt dit onderzoek een alternatief voor intensieve landbouw en het overdadige gebruik van meststoffen. Het past helemaal in het kader van duurzame ontwikkeling: er worden planten geteeld die beter aangepast zijn aan het milieu, zonder de beperkte natuurlijke hulpbronnen (water) uit te putten en zonder hulpmiddelen te gebruiken die duur en bovendien belastend zijn voor de bodem (meststoffen).

http://www.uclouvain.be

plants tomates