Gemeente Soest

Onderzoek actualisering bestemmingsplannen Soest

03 december 2010

De rekenkamercommissie heeft het opvolgingsonderzoek naar de actualisering van bestemmingsplannen afgerond en aangeboden aan de gemeenteraad van Soest.

Opvolgingsonderzoek wil zeggen dat de rekenkamercommissie nagaat of de door de raad overgenomen aanbevelingen uit het rapport `Actueel bestemd' van 2007 hebben geresulteerd in een doeltreffende aanpak en realisatie van de actualisatie van de bestemmingsplannen.

Oorspronkelijke onderzoek

Een aanleiding voor het onderzoek in 2007 was de inwerkingtreding van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (WRO) per 1 juli 2008. De nieuwe WRO versterkt de centrale functie van het bestemmingsplan en hiermee de rol van de gemeente in het ruimtelijke ordeningsbeleid.

De wetgever stelt dat bestemmingsplannen actueel, dat wil zeggen niet ouder dan tien jaar, moeten zijn. In de nieuwe WRO is als prikkel opgenomen dat gemeenten geen leges mogen heffen voor de diensten die betrekking hebben op een verouderd plan.

In april 2007 werd in het rapport "Actueel bestemd" gesignaleerd dat de gemeente de actualisering van bestemmingsplannen niet op orde heeft en risico's loopt (mislopen van leges en rechtsongelijkheid voor de delen van de gemeenten).

Kort daarna kregen de gemeenten nog vijf jaar extra de tijd om de actualisering voor elkaar te krijgen; de termijn werd verlengd tot 1 juli 2013. Het college en de ambtelijke organisatie kwamen in het najaar 2007 met een plan van aanval om de inhaalslag te maken.

Op basis van het plan van aanval heeft de gemeenteraad extra raadsgelden voor de actualisering beschikbaar gesteld voor de raadsperiode tot maart 2010.

Opvolgingsonderzoek

Het huidige rapport van de rekenkamercommissie besluit met enkele conclusies:

* De extra gelden, die door de gemeenteraad beschikbaar zijn gesteld, hebben tot nu toe tot onvoldoende resultaat geleid;
* In het proces rond de actualisering van bestemmingsplannen is pas recent sprake van een verbeterde organisatie;
* In welke mate hiermee ook de gewenste versnelling van de actualisering van bestemmmingsplannen kan worden gerealiseerd is voor de rekenkamercommissie niet vast te stellen;
* Er zijn meerdere bestemmingsplannen pas na de overgangstermijn van
1 juli 2013 gereed waardoor legesderving en rechtsongelijkheid optreden.

Met dit opvolgingsonderzoek krijgt de raad inzicht de stand van zaken van de actualisering van bestemmingsplannen en is zij in de gelegenheid bij te sturen. Het rapport wordt op donderdag 9 december in de Ronde besproken. De gemeenteraad zal op 16 december een besluit nemen over de conclusies.

Agenda van de raad