Gemeente Breda

Vrijwilligers aan het woord

Als vrijwilliger in Breda kun je de komende week een verzoek krijgen om deel te nemen aan een telefoonestafette.

Vandaag sprak Bob Bergkamp, wethouder wonen en leven, Fabrice Fraiture een 16-jarige actieve vrijwilliger die na haar verplichte maatschappelijke stage bij KOP (Stichting Kunstenaars Ontmoetings Plek) hier actief bleef. Ze is bij KOP onder andere suppoost. âIk deed mijn maatschappelijke stage bij KOP en vond het zo leuk dat ik daarna als vrijwilliger ben gebleven. Een hele inspirerende omgeving en een leuk team,â volgens Fabrice.
âVrijwilligers zijn van groot belang voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling van de stad. En het geeft mensen energie. De erkenning blijkt ook uit het uitroepen van het jaar 2011 als âEuropees jaar van de vrijwilligerâ, volgens Bob Bergkamp. âWe brengen de actuele ontwikkelingen in beeld voor het te formuleren beleid vrijwilliger@breda. Daarbij moeten we goed nadenken over ieders rol, ook die van de Gemeente.â

Telefoonestafette
B_in Motion organiseert de telefoonestafette en benadert 50 Bredanaars in opdracht van de Gemeente Breda. De estafette maakt deel uit van de voorbereiding van vrijwilliger@breda, het vrijwilligersbeleid 2011 â 2015. De estafette geeft een goed beeld van alle persoonlijke motieven, ervaringen, kennis en wensen van de vrijwilligers. De eerste deelnemers zijn geselecteerd op basis van diverse vormen van vrijwilligerswerk zoals in de zorg, de sport, bij evenementen en in het onderwijs. Fabrice Fraiture maakte deel uit van deze eerste ronde.En deze vrijwilligers geven het estafettestokje door aan een volgende kandidaat.
De telefoongesprekken leveren een palet aan informatie op en deze worden verder in beeld gebracht en draagt bij aan het beleid. In Breda doen ongeveer 47.000 mensen vrijwilligerswerk, dat is ± 35% van de Bredase volwassenen ( > 18 jaar). Ontwikkelingen zijn dat de vraag naar vrijwilligers groter wordt door onder andere de vergrijzing en toenemende hulpvragen. Het aanbod groeit niet in dezelfde mate doordat mensen een druk leven hebben en langer werken. Mensen die willen reageren, kunnen gebruik maken van vrijwilliger@breda.nl

Beleidskader vrijwilliger@breda.nl
De estafette en andere activiteiten maken deel uit van de voorbereiding van het beleidskader vrijwilliger@breda.nl. Er vinden verder gesprekken plaats met organisaties van en voor vrijwilligerswerk zoals Breda-Actief, Surplus Welzijn en de Stichting Zet en deskundigen uit het werkveld. Het coalitieakkoord @Breda legt grote verantwoordelijk bij de burger en zijn directe omgeving. In de tweede instantie komt de professionele instelling in beeld. Dit vraagt om een actualisering van het beeld dat bestaat van de positie van de vrijwilliger en het vrijwilligerswerk, ook in relatie tot de rol van de Gemeente Breda.

In het coalitieakkoord is verder opgenomen het principe âiedereen kan iets, iedereen doet ietsâ. Mensen met een bijstandsuitkering kunnen meedoen en een maatschappelijke bijdrage leveren door een aantal uren vrijwilligerswerk te doen en zo actief te zijn en iets terug te doen voor hun uitkering.
Het beleid vrijwilliger@breda.nl moet in het voorjaar 2011 gereed zijn.

Breda, 3 december 2010