Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 3 december 2010

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 4,1 miljoen euro subsidie toe aan de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Verbeteren van de voedsel- en voedingssituatie in Malawi, fase II'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent bijna een half miljoen euro subsidie toe aan de vzw Rode Kruis Vlaanderen in Mechelen als tegemoetkoming in de kosten voor het programma 'De kwaliteitsverbetering van eerstehulpverlening in Zuidelijk Afrika door de introductie van de African First Aid Materials'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Ten gevolge van de financiële crisis werd het Vlaams relanceplan 'Herstel het vertrouwen' opgesteld. Een van de maatregelen daarin was het verstrekken van waarborgen, waarvoor bij decreet een Waarborgvennootschap werd opgericht. Deze vennootschap mag tot uiterlijk eind 2010 waarborgen afleveren aan kmo's en grote ondernemingen. Omdat de gevolgen van de crisis eind 2010 nog niet helemaal door alle Vlaamse ondernemingen zullen verwerkt zijn, en sommige aanvragen nog niet zullen afgewikkeld zijn, wil de Vlaamse Regering de activiteiten van de waarborgvennootschap Gigarant nv verlengen. Daarvoor zijn de decreetaanpassingen al voorzien in het Programmadecreet 2010. De Vlaamse Regering beslist nu door te gaan met deze decreetaanpassingen en een amendement hierop in te dienen om de tekst voor de verhoogde crisiswaarborg in lijn te brengen met de bijsturingen door de Europese Commissie. Onder voorbehoud van goedkeuring van het programmadecreet door het Vlaams Parlement, wijzigt ze tevens principieel het uitvoeringsbesluit bij de waarborgregeling. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV en daarna van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een strategische investeringssteun toe aan de volgende bedrijven: bvba Alphakat Benelux in Balen (577.500 euro), D'M&S NV in Oostkamp (1 miljoen euro), NV DO Invest in Zwijnaarde (1 miljoen euro) en NV MECO in Oostende (502.540 euro). Aan deze laatste wordt ook een opleidingssteun toegekend van 122.729 euro.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief haar besluit goed over de certificering van hop en hopproducten. De certificering valt onder de bevoegdheid van het Agentschap voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de instelling van een bedrijfstoeslagregeling en tot vaststelling van bepaalde steunmaatregelen voor landbouwers. De wijziging betreft enerzijds het invoegen van een artikel in verband met de Europese regelgeving voor de teelt van hennep voor energiewinning en industriële toepassingen, en anderzijds wijzigingen aan de randvoorwaarden ten gevolge van een audit van de Europese Commissie.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt het reglement van orde van de Commissie Diversiteit bij de SERV goed.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Regionale Landschappen zijn samenwerkingsverbanden van minstens 3 gemeenten, die instaan voor natuurbehoud en algemene landschapszorg. De Vlaamse Regering stelt nu principieel de algemene regels vast voor de erkenning en de subsidiëring van de landschapswerking van regionale landschappen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering beslist een Vlaams beleid ten aanzien van Midden- en Oost-Europese (Roma-)migranten uit te werken, gekaderd binnen de tien gemeenschappelijke basisbeginselen met betrekking tot de integratie van de Roma en het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid, met als voornaamste focus de ondersteuning van de lokale besturen die met de problematiek worden geconfronteerd. Ze geeft de betrokken departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid de opdracht om voor hun beleidsdomein aanspreekpunten Midden- en Oost-Europese (Roma-)migratie aan te duiden waarop het lokale niveau een beroep kan doen. Ze beslist bovendien binnen de verschillende beleidsomeinen acties te nemen die nodig zijn om tegemoet te komen aan urgente problemen van deze groep migranten. Tot slot wordt een werkgroep Roma opgericht waarin de aanspreekpunten Midden- en Oost-Europese (Roma-)migratie worden samengebracht.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering stelt een bedrijfsrevisor aan voor het nazicht van de boekjaren 2009-2011 van het agentschap Toerisme Vlaanderen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois Bij verkiezingen wordt in Vlaanderen gedeeltelijk op papier en gedeeltelijk met een stemcomputer gestemd. De tot nu toe gebruikte stemapparatuur is ondertussen verouderd en niet meer behoorlijk te onderhouden. De Vlaamse Regering besliste daarom het elektronisch stemsysteem te vernieuwen en het digitaal stemmen in Vlaanderen in de toekomst te veralgemenen. Daarover sloot ze een samenwerkingsovereenkomst met de federale overheid en met het Waals en Brussels Gewest. In het kader van de lopende overheidsopdracht sluit de Vlaamse Regering zich nu aan bij de beslissing van de federale regering tot gunning van de ontwikkeling van een prototype. Ze zal haar verdere beslissingen afhankelijk maken van een gunstige evaluatie en de certificering van het prototype. Ze start ook een haalbaarheidsstudie op over de digitale verwerking van papieren stembiljetten, als mogelijk alternatief voor het geval het prototype niet gunstig zou geëvalueerd worden. Voor het zomerreces van 2011 zal ze hierover een definitieve beslissing nemen, rekening houdend met het resultaat en de timing van de verdere stappen in verband met de uitvoering van de lopende overheidsopdracht.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois, minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van beheersovereenkomst 2011-2015 met het Agentschap Inspectie Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed. Ze gelast de bevoegde ministers de beheersovereenkomst voor te leggen aan het Vlaams Parlement en deze nadien te ondertekenen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Philippe Muyters
De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerp van beheersovereenkomst 2011-2015 met het Agentschap Ruimte en Erfgoed. Ze gelast de bevoegde ministers de beheersovereenkomst voor te leggen aan het Vlaams Parlement en deze nadien te ondertekenen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Na advies van de SERV, de SAR Welzijn, Gezondheid en Gezin en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het decreet over de organisatie van de zorgverzekering. De wijzigingen bij het decreet betreffen onder meer: een aanpassing aan een Europse Verordening en aan het advies van de Raad van State; het inschrijven van een bepaling waarbij de jaarlijkse bijdrage na vijf jaar niet meer verschuldigd is, als ze wegens onvoldoende informatie niet kon worden geïnd; de gelijke behandeling van alle personen bij collectieve schuldenregeling en bij faillissement; het toewijzen aan de Arbeidsrechtbank van de geschillen in verband met het recht op tenlastenemingen en het verbeteren van een aantal materiële fouten. Het ontwerp van wijzigingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent 360.000 euro subsidie toe aan de Centra Geestelijke Gezondheidszorg voor een uitbreiding van een ambulant therapeutisch aanbod naar de doelgroep mensen met een verstandelijke handicap en bijkomende psychische problemen voor heel Vlaanderen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen In het kader van het Vlaams Akkoord voor de non profit/ social profit beslist de Vlaamse Regering tot overheveling van een krediet van bijna 442.000 euro. In het kader van het ViA-akkoord rond de maatregel tweede pensioenpijler wordt dat bedrag als subsidie toegekend aan de VVSG in Brussel, voor de uitbouw van een tweede pensioenpijler in de openbare sector.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de ontwerpbeheersovereenkomst 2011-2015 met het Agentschap Jongerenwelzijn. De Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin zal de ontwerpbeheersovereenkomst in naam van de Vlaamse Regering meedelen aan het Vlaams Parlement en ondertekenen.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het samenwerkingsakkoord met de Federale Staat om een Vlaams Forum Kindermishandeling op te richten. Ze machtigt tevens de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin om het samenwerkingsakkoord namens de Vlaamse Regering te ondertekenen. Het Vlaams Forum wordt opgericht om op beleidsniveau de structurele problemen in de aanpak van kindermishandeling te bespreken en hierover aanbevelingen te doen aan de overheden.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen In het kader van de extra toegekende middelen voor de realisatie van het uitbreidingsbeleid wijzigt de Vlaamse Regering het besluit dat de programmatie vaststelt voor de voorzieningen op het vlak van de sociale integratie van personen met een handicap. Het nieuwe programmatiecijfer vanaf 2010 voor de plaatsen in de residentiële en semiresidentiële sector is 24.640.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de aanvulling van een artikel van de bijlage over de Centra voor kortverblijf in het besluit over de programmatie, erkenning en subsidiëring van woonzorgvoorzieningen. De aanvulling betreft de regularisatie van niet-erkende kortverblijven. Voor deze centra is een erkenningsplicht ingevoerd met ingang van 1 januari 2009. Centra die werkzaam waren zonder erkenning kregen twee jaar de tijd om zich te conformeren, waardoor een niet-erkend kortverblijf na 1 januari 2011 niet meer mag geëxploiteerd worden. Om te vermijden dat er woongelegenheden moeten sluiten, wordt een bijlage bijgevoegd waardoor deze Centra voor kortverblijf toch een vergunning kunnen krijgen. Na het uitvoeren van de regularisatie zal er een evaluatie gebeuren van de mate van overprogrammatie. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van de omzetting van een Europese Richtlijn over het beheer van de verkeersveiligheid van weginfrastructuur hecht de Vlaamse Regering, na advies van de MORA en van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet hierover. De richtlijn wil een uniform, constant en hoog niveau van verkeersveiligheid op het trans-Europese wegennet verzekeren. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist om het arrest van het Hof van Beroep in Brussel in verband met een geschil tussen de nv Franki en de VVM De Lijn uit te voeren. Het arrest verplicht de Vlaamse overheid tot betaling van een schadevergoeding. De Vlaamse Regering beschouwt dit als een last uit het verleden, want daterend van vòòr de regionalisering. De Vlaamse Regering legt daarom 90% van het te betalen bedrag en 50% van de intresten ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan haar besluit met de procedure en de uitvoeringsmodaliteiten voor het voorbereiden, het uitvoeren en het opvolgen van projecten in het projectgrindwinningscomité en met de regels van de werking van dat comité. De kerntaak van het projectgrindwinningscomité is deze van overlegorgaan en begeleider van een project. Het ontvangt een voorstel tot projectgrindwinning, evalueert het en begeleidt het tot er een projectvoorstel ter goedkeuring aan de Vlaamse Regering kan worden voorgelegd. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering beslist de Zwinpolder, de Nieuwe Hazegraspolder, de Damse Polder en de Polder Sint-Trudoledeken samen te voegen tot een nieuwe polder met de naam Oostkustpolder. De samenvoeging van polders en wateringen tot een grotere, leefbare entiteit moet zorgen voor een beter integraal waterbeleid. Grote, krachtdadige polders bieden de mogelijkheid tot een meer deskundige aanpak van het waterbeheer, een grotere professionaliteit en een grotere efficiëntie op technisch en financieel gebied.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering keurt het planprogramma Molenbeek-Maalbeek in Zellik goed en beslist dat de totale landinrichtingssubsidie van het Vlaamse Gewest aan de partners voor de uitvoering van het inrichtingsproject landinrichting Molenbeek-Maalbeek maximaal 1,09 miljoen euro kan bedragen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
VCOV vzw (de Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen) en EVO vzw (Educatieve Vereniging voor Ouderwerking in het Officieel Onderwijs) worden vandaag via een facultatieve subsidie betoelaagd. Het is de bedoeling dat deze twee verenigingen vanaf 1 januari 2011 worden ondergebracht in het reguliere kader voor de subsidiëring van de ouderkoepelverenigingen. Om de transfer van de huidige budgetten van de verenigingen te regelen, wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, daarom definitief de verdeelsleutel voor de subsidies aan de ouderkoepelverenigingen. Voortaan geldt het aantal leerlingen dat elk net telt als parameter. Het gebruik van een sokkel blijft behouden.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering legt de voortrajecten vast die in aanmerking komen voor subsidiëring binnen het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het afsprakenkader Nederlands Tweede Taal voorziet een regeling waarbij de Vlaamse Regering aan Centra voor Volwassenenonderwijs onderwijsbevoegdheid toekent voor de opleiding Nederlands tweede taal richtgraad 1 van de basiseducatie. Zes Centra voor Volwassenenonderwijs, behorend tot het Consortium Volwassenenonderwijs Antwerpen, hebben een aanvraag ingediend voor deze onderwijsbevoegdheid. De Vlaamse Regering kent hen nu voor twee schooljaren onderwijsbevoegdheid Nederlands tweede taal richtgraad 1 toe.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering keurt principieel twee besluiten goed die nieuwe opleidingsprofielen vastleggen voor de studiegebieden 'smeden' en 'auto' in het secundair volwassenenonderwijs. Die nieuwe opleidingsprofielen wijzigen de indelingen van studiegebieden in opleidingen van het volwassenenonderwijs. Dit besluit wordt nog voor onderhandelingen voorgelegd in de betrokken onderhandelingscomités.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van de provisionele kredieten 'cao onderwijs' voor een bedrag van 750.000 euro voor zorgcoördinatie en 'algemene middelen' voor een bedrag van bijna 4,6 miljoen euro voor diverse behoeften binnen het onderwijs.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Historisch gegroeid bedrijf De Coninck nv in Kortenberg'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering kent bijna 573.000 euro subsidie toe aan het Vlaams Steunpunt Lokale Netwerken Opleiding en Tewerkstelling vzw (SLN) in Gent, ter financiering van de loon- en werkingskosten voor het actiedossier juli 2010-juni 2011. Het SLN is actief als ondersteuningsstructuur en representatieve gesprekspartner van de lokale, niet-commerciële opleidings-, begeleidings- en werkervaringsprojecten.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In het kader van de eigen inning van de verkeersbelasting verleent de Vlaamse Regering gunstig advies aan de overdracht van de in het desbetreffende Koninklijk Besluit opgenomen personeelsleden van de Federale Overheidsdienst Financiën naar de Vlaamse overheid.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van amendement op het ontwerpdecreet met bepalingen tot begeleiding van de begroting 2011. Het amendement omvat de afschaffing van de Vlaamse jobkorting. Het ontwerp van amendement wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot de eerste verdeling van het provisioneel krediet voor de uitgaven in het kader van het duurzaam werkgelegenheids- en investeringsplan, voor een bedrag van 15,4 miljoen euro.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de ontwerpbeheersovereenkomst 2011-2015 met het Agentschap Vlaamse Belastingdienst (VLABEL). Ze gelast de Vlaamse minister bevoegd voor financiën de beheersovereenkomst in naam van de Vlaamse Regering mee te delen aan het Vlaams Parlement en te ondertekenen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet voor een bedrag van 39,8 miljoen euro. Het bedrag wordt aangewend voor de verhoging van de wedden van het overheidspersoneel, ten gevolge van het overschrijden van de spilindex voor overheidswedden en sociale uitkeringen in augustus 2010.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In het kader van het sportinfrastructuurdecreet, dat een inhaalbeweging wil realiseren in sportinfrastructuur met onder andere kunstgrasvelden, keurt de Vlaamse Regering de opstart goed van een geclusterde gunningsprocedure voor de opdracht tot het ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden van de tweede cluster van kunstgrasveldprojecten. Ze gelast de bevoegde Vlaamse minister met de organisatie van de gunningsprocedure.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering keurt voor de periode 2010-2011 de nieuwe sectorconvenants goed met de sector betonindustrie, de diamantsector, de sector van de papier- en kartonbewerking, de sector van het glasbedrijf, de sector van de binnenscheepvaart en de sectoren kleding, confectie en textielverzorging. Voor de uitvoering van de sectorconvenants kent ze tevens een werkingssubsidie toe aan elk van deze sectoren.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van bijna 800.000 euro aan de vzw Vlaamse Sportfederatie, voor de uitvoering van de proeftuin verenigingsondersteuning in het kader van het participatiedecreet. Het gaat om het verenigingsondersteuningsproject Dynamo Project, dat voor een duurzame ondersteuning van het vrijwillige bestuurskader sportclubs wil zorgen, om hun expertise, zelfredzaamheid en probleemoplossend vermogen te verhogen.