Gemeente Leeuwarden

Onderzoekscommissie presenteert rapport Leeuwarder brugincident

Een onafhankelijke onderzoekscommissie beveelt in haar rapport aan dat de justitiële vervolging van een Leeuwarder brugwachter wordt beëindigd. De brugwachter van de Hermesbrug was betrokken bij een incident dat op 29 september plaatsvond met een motoragent.

Onderzoekscommissie

Burgemeester en wethouders van Leeuwarden riepen een onafhankelijke onderzoekscommissie in het leven. De commissie bestond uit twee leden: mr. J.J.H. Pop, oud burgemeester van Haarlem en mr. A.G. Bosch, oud Hoofdofficier van Justitie te Leeuwarden. De commissie kreeg de opdracht om meer inzicht in de zaak te geven en voorstellen te doen over een oplossing van de gerezen problematiek en het voorkomen daarvan in de toekomst.

Aanbeveling

Een van de aanbevelingen is het verduidelijken van het Brugwachter-reglement op het gebied van het langer open houden van de brug voor onderhoud en de daarvoor geldende regels. Ook wordt aanbevolen deze regeling en de praktijk regelmatig met de Politie, de Brandweer en de Ambulancedienst door te nemen in een bijeenkomst van de brugwachters. Een derde aanbeveling is het van te voren waarschuwen van de desbetreffende brugwachters door de Politie wanneer er nooduitrukken zijn (net zoals thans al gebeurt door Brandweer en Ambulance).

De commissie vraagt zich achteraf gezien af of de aanhouding wel passend was bij de zwaarte van het incident en een minder ingrijpend optreden niet meer op zijn plaats was geweest. Het ging tenslotte om twee ambtelijk functionarissen die beiden naar eer en geweten hun werk deden.

Persbericht

Het volledige bericht en de overige aanbevelingen uit het onderzoeksrapport kunt u vinden in het persbericht (PDF, 8 kB, opent in nieuw venster).

Zie het origineel