Technische Universiteit Eindhoven

Onderzoeksgroep PSN krijgt geld van FOM

Geplaatst: 03 december, 2010

De onderzoeksgroep Photonics and Semiconductor Nanophysics (PSN) van de TU/e-faculteit Technische Natuurkunde krijgt van de stichting FOM geld voor een drietal projecten. Dit levert de groep in totaal vijf promotieplaatsen op.

Prof.dr. Andrea Fiore. Foto: Bart van Overbeeke.

Prof.dr. Andrea Fiore van PSN gaat het nieuwe FOM-programma Quantumoptica op nanoschaal leiden, waarin fotonen (lichtdeeltjes) worden opgesloten in volumes van 50x50x50 nanometer: kleiner dan de golflengte van licht. Hierdoor kan geen gebruik worden gemaakt van conventionele spiegels en lenzen. Fiore hoopt met het project "een geheel nieuw, fundamenteel begrip op te kunnen bouwen van de ultrasterke interactie van licht met materie". Behalve de TU/e doen ook de Universiteit Leiden, de TU Delft en het FOM-instituut AMOLF mee aan het programma.

Prof.dr. Paul Koenraad en prof.dr. Erik Bakkers nemen deel aan De singuliere fysica van ééndimensionale systemen, dat ook geld krijgt van FOM. Dit nieuwe FOM-programma, dat vanuit de Universiteit Twente wordt gecoördineerd, draait om het gedrag van elektronen in ééndimensionale systemen.

Bij een derde project dat afgelopen week geld kreeg toegezegd van FOM werken Erik Bakkers en dr. Jos Haverkort van PSN samen met de groep van prof.dr. Peter Notten van de faculteit Electrical Engineering. Doel is een systeem op basis van nanodraadjes te ontwikkelen waarin zonlicht en kooldioxide met behulp van enzymen worden omgezet in vloeibare brandstof.