Ministerie van Defensie

Ceremoniële afsluiting Emerald Move

3 december 2010, 14.11 uur

De internationale oefening Emerald Move 2010 is afgelopen week in de Senegalese hoofdstad Dakar afgesloten met een vlootschouw en een kleine parade. Het aandeel van Nederland aan de oefening was aanzienlijk.

Onder het toeziend oog van de Commander Amphibious Task Force (CATF), commandeur Peter Lenselink en de Commander Landing Force (CLF), schout-bij-nacht Eduardo Serra, voeren 7 schepen, waaronder het landing platform dock Hr.Ms. Johan de Witt langs het eiland Gorée. Na afloop van het nautische evenement marcheerden een gecombineerd peloton van mariniers en militairen van 11 Luchtmobiele Brigade door de straten van Dakar.

Commandeur Lenselink roemde de gastvrijheid van Senegal en noemde het uitermate geschikt voor oefeningen. Hij zou er graag nog eens terugkomen voor de trainingsmogelijkheden die het biedt. Ook de samenwerking met de landen van het European Amphibious Initiative verliep zeer plezierig. Tussen de Nederlandse CATF-staf en Italiaanse CLF-staf klikte het erg goed, vond hij. "Wij hebben laten zien dat we overal ter wereld een expeditionair, logistiek zware, grote (amfibische) operatie kunnen plannen, leiden en uitvoeren!"

Nederlandse bijdragen

Enkele deelnemende schepen passeren Hr.Ms. Johan de Witt (Foto: ministerie van Defensie).

Mariniers van de 11e en 21e Infanteriecompagnie liepen verschillende social patrols en het Rapid Environmental Assement team van de Hydrografische Dienst heeft een zijarm van de Saloum River in kaart gebracht. Daardoor konden de mariniers van de bootcompagnie en Belgische militairen de rivier veilig konden bevaren. Commando's en mariniers werkten samen tijdens verschillende oefeningen, terwijl een compagnie van 11 Luchtmobiele Brigade met een compagnie mariniers verschillende parasprongen beoefende. De Deltacompagnie, of 'zware wapencompagnie' van 11 Infanteriebataljon heeft het 'bereden optreden' beoefend. Het Role 2 hospitaal hoefde nauwelijks in actie te komen.

Centraal

Hr.Ms. Johan de Witt passeert Gorée (Foto: ministerie van Defensie).

Hr.Ms. Johan de Witt was een centraal punt in de oefening. Het schip bleef 21 dagen achtereen op zee zonder tussentijdse bevoorrading. De commandant, kapitein-ter-zee Rob Bauer, benadrukte de capaciteiten van het schip: "Door als sea base 350 militairen op het land te ondersteunen, hebben wij de logistieke onafhankelijkheid van de amphibious task force gewaarborgd."

Tijdens de oefening zijn in Senegal ook hulpprojecten uitgevoerd, zoals het opknappen van ziekenhuizen en scholen. De genisten van de luchtmobiele brigade knapten in het dorpje Nemanding een hulppost en een kraamkliniek op. Tijdens de werkzaamheden gingen de bevallingen gewoon door, zodat de militairen getuigen waren van drie geboorten. Twee van de baby's werden zelfs naar genisten vernoemd.

Achtergrondinformatie

* Mariniers en luchtmobiel helpen bevolking Senegal (video) * Luchtmobiele operatie in Senegalese hitte (video) * Veiligheid vanuit zee in Senegal (Video)

Zie het origineel