Politie Brabant Zuid-Oost

BRZN houdt drie verdachten aan in een phishing-onderzoek

Eindhoven, 03-12-2010 o De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft donderdag in het kader van een onderzoek naar creditcardfraude in Heemskerk en Blerick drie aanhoudingen verricht. Daarnaast zijn woensdag huiszoekingen gedaan in Blerick en Venlo. Hierbij zijn computers in beslag genomen.

Aanhoudingen en verder onderzoek

Bij deze actie van de BRZN zijn donderdag in een woning in Heemskerk een 20-jarige vrouw en een 23-jarige man aangehouden. In Blerick werd in een woning een 23-jarige vrouw aangehouden. Zij worden er alle drie van verdacht goederen te hebben afgenomen. Het drietal is in verzekering gesteld. Naar schatting is in deze zaak voor ongeveer 150.000 euro gefraudeerd en zijn enkele honderden mensen hierdoor gedupeerd geraakt. Het onderzoek is nog niet afgerond en verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Inzet

Dit cybercrime-onderzoek is in 2008 opgestart door het Interregionaal Bureau Geld- en Waardeverkeer (IBGW). Voor verder tactisch onderzoek is hier in maart 2010 een specialist van de BRZN aan toegevoegd. Het projectteam werkt met 18 personen (16 van de BRZN en 2 van het IBGW) aan dit onderzoek.

Creditcardfraude

Het frauderen gebeurt via zogeheten phishing. Via een spam e-mail wordt mensen gevraagd hun account voor online betalen te controleren. Vervolgens wordt men doorgestuurd naar een site waarop gegevens als naam, adres, woonplaats en creditcardgegevens moeten worden ingevuld. Dit lijkt een officiële site, maar dit is het niet. Uiteindelijk worden met deze (onrechtmatig verkregen) gegevens bestellingen gedaan via internet.De Nederlandse Vereniging van Banken is op 13 oktober 2010 gestart met de campagne "Als je weet hoe ze werken, kun je je ertegen wapenen". Meer informatie hierover is te vinden opwww.veiligbankieren.nl.

Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland

De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) richt zich op de aanpak en bestrijding van de bovenregionale criminaliteit in de provincies Zeeland, Limburg en Brabant. Het is een samenwerkingsverband van de zes politieregios in deze provincies. Beheersmatig is de BRZN ondergebracht bij Politie Brabant Zuid-Oost.