Rijksoverheid


Minder administratieve lasten voor agrarische bedrijven

Persbericht | 03-12-2010

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu ingestemd met een ontwerpbesluit dat tot doel heeft de administratieve lasten voor agrarische bedrijven te verminderen. De wijziging levert voor deze bedrijven vanaf 2011 een jaarlijkse besparing op van zo'n EUR 43 miljoen.

In het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer gaan activiteiten waarvoor voorheen een vergunning moest worden aangevraagd, vallen onder de algemene regels. Daardoor hoeven agrarische bedrijven voor minder activiteiten een vergunning aan te vragen. De algemene regels gelden voor een groot aantal intensieve veehouderijen; vooralsnog moet daarbij wel worden voldaan aan de omgevingsvergunning beperkte milieutoets. Ook worden bijvoorbeeld lozingen als gevolg van het telen van landbouwgewassen onder de algemene regels gebracht, waardoor de vergunningplicht voor een groot aantal bedrijven komt te vervallen. Dat geldt ook voor het houden van kleine aantallen landbouwhuisdieren bij niet-agrarische inrichtingen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit eerst aan de Eerste en Tweede Kamer wordt gezonden en vervolgens voor advies aan de Raad van State zal worden aangeboden.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Infrastructuur en Milieu