Belgische Federale Overheid



De trein met een handicap heeft een vertraging van 24 uur

Datum: 03 december 2010

Op vrijdag 3 december 2010 ontvingen de treinreizigers in het station Brussel-Centraal de ongewone boodschap 'De trein met een handicap heeft een vertraging van 24 uur. Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen'.

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding en de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap organiseren deze bewustmakingsactie op de Internationale dag voor personen met een handicap. Zo willen ze de gebrekkige toegankelijkheid van het spoorwegnetwerk voor personen met een handicap en een beperkte mobiliteit aan de kaak stellen.

Procedure en reglementering in vraag gesteld

Momenteel moeten personen met een handicap die de trein willen nemen minstens 24 uur vooraf hun traject reserveren. Deze vertraging zou nodig zijn om begeleiding, hoe minimaal ook, te kunnen verzekeren. Terwijl het contact met het spoorwegpersoneel veelal goed verloopt, zijn het vooral de procedure en reglementering die in vraag gesteld worden.

Naar aanleiding van de Internationale Dag voor Personen met een Handicap benadrukken het Centrum en de Hoge Raad de individuele rechten van personen met een handicap, met name het recht om zich te verplaatsen, te werken en een sociaal leven te leiden.

Recht op zelfstandigheid en bewegingsvrijheid

De mogelijkheid om je te verplaatsen en het openbaar vervoer te gebruiken is een strikte noodzaak voor een gelijkwaardige deelname aan de maatschappij voor personen met en zonder een handicap. Zelfstandigheid en bewegingsvrijheid zijn kernwaarden van onze samenleving die niemand wil afstaan.

Het toegankelijk maken van de stations en de treinen wordt nog altijd als een onoverkomelijke investering gezien. Maar een algemeen toegankelijkheidsbeleid op maat van elke behoefte zou meer doeltreffend zijn en brengt op termijn meer op. Een mentaliteitswijziging hoeft niet veel te kosten.

Een delegatie van het Centrum en de Hoge Raad gaat op vrijdag 3 december ook naar de NMBS, die een symbolische 24 uur op voorhand op de hoogte gebracht werd van deze actie. Zij hopen zo de onderhandelingen op te starten en plannen een eerste evaluatie na zes maanden.

Meer informatie over deze bewustmakingsactie vindt u op www.diversiteit.be/24u.