Belgische Federale Overheid


* Cultuur

* Tussen Hemel en Hel. Sterven in de middeleeuwen

Tussen Hemel en Hel. Sterven in de middeleeuwen

Datum: 03 december 2010

Tentoonstelling, Brussel, Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Jubelparkmuseum)
3 december 2010 - 24 april 2011

Het Jubelparkmuseum pakt uit met een grote tentoonstelling over sterven in de middeleeuwen. Het onderwerp mag dan al controversieel zijn, het laat ons niet onberoerd en was zeker in het verleden een gegeven met vele boeiende facetten. Hoe onze voorvaderen van de 6e tot de 16e eeuw omgingen met de dood wordt duidelijk gemaakt aan de hand van een uitgelezen selectie van een tweehonderdtal objecten en kunstwerken. Het thema wordt vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines bekeken, zoals de kunstgeschiedenis, de archeologie, de sociologie, de godsdienstwetenschap en het forensische onderzoek.

Vier facetten komen aan bod:

1)De oorzaken van de dood - In de middeleeuwen lag de levensverwachting veel lager dan nu. Ziekten, epidemieën, slechte hygiëne en oorlogen waren de boosdoeners en maakten van de dood een bijna dagelijkse ervaring. Veel meer dan nu waren ziekte en overlijden verstrengeld met het leven.


2)De stervensbegeleiding en de doodsrituelen - De vele rituelen aan het sterfbed, op de begrafenis en gedurende de rouw- en herdenkingsplechtigheden smeedden een band tussen het individu en de gemeenschap. Afhankelijk van de sociale status kreeg het stoffelijk overschot een verschillende behandeling.


3)De topografie van de dood - Achter elk graf gaat een man, een vrouw, een kind of een gemeenschap schuil. Kerkhoven en cultusplaats kregen een belangrijke, zij het wisselende plaats in de gemeenschap. Praalgraven en grafmonumenten contrasteerden met de gewone graven en de massagraven.


4) Van dood tot verrijzenis - Na de dood wachtte voor de overledene het laatste oordeel. Hemel, Hel of Vagevuur werden in het vooruitzicht gesteld. De dodendans, het rad van fortuin en de goede dood omschreven de relatie tot het eeuwige leven in het christelijk denken.

Op de tentoonstelling wordt duizend jaar sterven, begraven, rouwen en herdenken voor het voetlicht gebracht. Als een rode draad door het concept loopt het streven van de mens om zijn sociale en geestelijke status over de dood heen te bewaren. Er zullen schilderijen, beeldhouwwerken en grafmonumenten te zien zijn, reliekhouders, manuscripten en memento mori, maar ook wapens en foltertuigen, skeletten en grafgiften. Ongeveer de helft komt uit de rijke collecties van het Jubelparkmuseum zelf, de andere helft uit vermaarde musea, bibliotheken, schatkamers, kerken en privéverzamelingen uit België en het buitenland.

http://www.kmkg-mrah.be

© F. Boucquillon Fund - foto Hugo Maertens
Danse macabre
uit het Liber Chronicarum opus de temporibus mundi van Hartmann en Schedel
Michel Wolgemut, Neurenberg, 1493
© F. Boucquillon Fund - foto Hugo Maertens

Squelette méditant
Mijmerend skelet
naar Vesalius
ingelijst
ivoor
einde 16de eeuw
privéverzameling