Gemeente Coevorden


Tweede bestuursrapportage 2010 toont een klein voordeel

dinsdag 30 november 2010

De tweede bestuursrapportage (berap) over 2010 die het college van b en w ter goedkeuring voorlegt aan de gemeenteraad, sluit waarschijnlijk met een klein voordeel van EUR63.000,-. De eerste bestuursrapportage van 2010 toonde nog een tekort van EUR1.153.000,-. Samen met de organisatie heeft het college voorstellen ontwikkeld om het verwachte tekort over 2010 terug te dringen. Deze inspanningen hebben resultaat gehad.

Dit voordeel kun je niet uitleggen als een winst, maar het betekent dat op de lopende begroting van 2010 de verwachting is dat de gemeente de gestelde bezuinigingsdoelen gaan halen. Dit is o.a. gelukt door gebruik te maken van de marktwerking die ontstaat bij een crisis. Bij onder meer wegonderhoud kon door nieuwe aanbestedingen een bedrag worden bespaard van EUR150.000,-. Overige voordelen waren de grondexploitatie bij de complexen Klinkenvlier en Heege Midden en het niet doorgaan van de beoogde reconstructie van de Mepperstraat in Meppen.

Naast enkele positieve resultaten zijn er ook een paar tegenvallers. Door een verdere toename van de kosten in het sociale domein (uitkeringen e.d.), hogere kosten voor inhuur van extern personeel en door licht tegenvallende belastingopbrengsten, wordt een deel van de gerealiseerde voordelen weer teniet gedaan. Het totaal levert dus het al genoemde saldo op van EUR63.000,- De bestuursrapportage is inmiddels aangeboden aan de gemeenteraad en wordt donderdag 2 december in de kamers 1 of 2 in de Politieke Markt Coevorden behandeld. De raad zal naar verwachting de berap vast stellen op 16 december.