'Nelson Mandela Kinderfonds' wordt 'Kinderfonds Mamas'

03/12/2010 17:13

Nelson Mandela Kinderfonds

Het Nelson Mandela Kinderfonds heeft afgelopen week haar naam gewijzigd. De nieuwe naam luidt 'Kinderfonds MAMAS - voor kinderen in Afrika'. De organisatie zal onder deze nieuwe naam haar concrete, dagelijkse hulpverlening aan kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika zelfstandig voortzetten.

Het kinderfonds raadpleegde hierover de afgelopen maand haar 42.000 donateurs, die op voorstel van het bestuur de naamswijziging en verzelfstandiging in grote meerderheid steunden.

DE AANLEIDING

In begin november werden alle donateurs van het kinderfonds geraadpleegd over een principieel verschil van inzicht tussen het Zuid-Afrikaanse Nelson Mandela Children's Fund en zijn Nederlandse organisatie, het Nelson Mandela Kinderfonds. Het Fund gaat zich meer toeleggen op overheids-beïnvloeding en lobby, terwijl de Nederlandse organisatie vooral trouw wil blijven aan de tientallen projecten die het steunt, waarin dagelijkse praktische zorg voor kansarme kinderen centraal staat. Dit zou voor de Nederlandse organisatie zelfstandig doorgaan betekenen, onder een nieuwe naam.

ALLE DONATEURS GERAADPLEEGD

Het bestuur van het Nelson Mandela Kinderfonds heeft de toekomst van de organisatie in handen van zijn 42.000 donateurs gelegd. Alleen indien de meerderheid van de donateurs zich zou uitspreken voor zelfstandig doorgaan met directe hulpverlening, onder een nieuwe naam, zou het bestuur daartoe besluiten. Een novum in de geschiedenis van goede doelen in Nederland.

De donateurs werden begin november hierover geïnformeerd door middel van een uitvoerige brief en konden stemmen via antwoordkaarten, e-mail, telefonische spreekuren e.d. Een grote meerderheid van 70% van de donateurs stemde vóór en gaf het bestuur groen licht voor een nieuwe toekomst onder een nieuwe naam.

Bestuurslid Frits Strietman: "De afgelopen vier weken werden we letterlijk bedolven onder positieve reacties. Wat een geweldige aanmoediging om door te gaan. We waren er stil van! Vooral voor onze projecten en de kinderen in Zuid-Afrika is dit fantastisch nieuws! "

KINDERFONDS MAMAS

Het bestuur ontving bovendien meer dan 150 suggesties voor nieuwe namen. Daaruit werd gekozen voor Kinderfonds MAMAS, met verwijzing naar de vrouwen die veelal de lokale projecten runnen waarin kinderen in nood worden opgevangen en geholpen. "Deze naam zegt in alle simpelheid heel treffend wat de kern is van ons werk in Zuid-Afrika. Het steunen van sterke, moedige vrouwen die als projectmoeders hun leven in dienst stellen van de duizenden kinderen die zij een eerlijke, nieuwe, menswaardige kans geven", aldus bestuurslid Frits Strietman.

In totaal besloten er ruim 10.000 donateurs om niet mee te gaan in de nieuwe toekomst van het kinderfonds. Dit betekent minder geld voor de projecten. Kinderfonds MAMAS staat dus voor de uitdaging om zo snel mogelijk weer op het oude niveau terug te komen. "Dat zal niet eenvoudig zijn zonder de inspirerende naam van Nelson Mandela", aldus het kinderfonds.

HET KARAKTER VAN HET FONDS BLIJFT HETZELFDE

De naam van het kinderfonds is veranderd, maar het karakter blijft dezelfde:


1 - Kinderfonds MAMAS steunt alleen directe hulp aan kwetsbare kinderen in Zuid-Afrika;


2 - Vooral straatkinderen, gehandicapte kinderen, AIDS-weesjes, slachtoffertjes van geweld;


3 - Hulp vindt altijd plaats in goed geleide projecten van Zuid-Afrikanen zélf;


4 - De Nederlandse organisatie functioneert doelbewust zo klein en efficiënt mogelijk;


5 - Het bestuur bestaat uit onbetaalde vrijwilligers die zelf leidinggeven;


6 - Het bestuur bezoekt de projecten zelf en volgt iedere ontvangen euro nauwkeurig;


7 - Het fonds zal nooit bedelbrieven sturen of extra geld vragen (tenzij er een ramp is).

CBF-KEUR EN ANBI-STATUS

Kinderfonds MAMAS behoudt het CBF-keurmerk en de ANBI-status. De reden hiervoor is dat feitelijk alleen de naam van de organisatie verandert. Het doel, de organisatie, de werkwijze en de projecten blijven hetzelfde.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kinderfondsmamas.nl