FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV Bevestiging van een geval van BRUCELLOSE 03/12/2010

Op een rundveebeslag in de provincie Luik werd recent een geval van brucellose vastgesteld bij het verplicht onderzoek van een verwerping.

Het laatste geval van brucellose dateert van maart 2000. België werd door de Europese Commissie op 25 juni 2003 "officiëel vrij" van runderbrucellose verklaard en is sindsdien officiëel vrij gebleven. Brucellose is een besmettelijke ziekte die vooral voorkomt bij runderen en veroorzaakt wordt door de kiem Brucella abortus. De aandoening veroorzaakt vooral problemen bij drachtige dieren met voornamelijk verwerping tot gevolg. In sommige gevallen kan deze ziekte overgedragen worden op de mens door contact met besmette dieren. Dit is vooral van belang voor hen die beroepsmatig in contact komen met de dieren. Het vlees van deze dieren houdt geen gevaar in voor de consument, maar de kiem kan wel overgezet worden via de melk. Er wordt door het betrokken bedrijf echter geen melk gecommercialiseerd. Het FAVV heeft het getroffen bedrijf geblokkeerd, een schutkring afgebakend en de dierverplaatsingen (tracering) worden nagetrokken om de bron en eventuele spreiding van de infectie te achterhalen. Momenteel heeft men weet van 2 runderen die geëxporteerd werden naar Nederland. De Nederlandse autoriteiten en de Europese Commissie werden reeds op de hoogte gesteld. Alle runderen op het bedrijf zullen worden geslacht. Elke veehouder en iedere bedrijfsdierenarts is verplicht elke verwerping bij runderen te laten onderzoeken voor brucellose. Dit onderzoek kan leiden tot een snelle detectie van een mogelijke besmetting met brucellose en laat toe de gepaste maatregelen te nemen om deze besmettelijke ziekte uit te roeien. Dit geval toont duidelijk het nut en het belang aan van dit verplicht onderzoek en bewijst dat het sanitaire beleid dat vernieuwd werd na overleg tussen de sector en het FAVV, zijn vruchten afwerpt.

Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers : Contactpersoon voor de Franstalige pers:

Lieve Busschots Pierre Cassart

0477 59 83 93 0477 69 35 65

F.A.V.V. Food Safety Center ­ Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel. 02 211 82 11 Meldpunt voor de consumenten : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.favv.be

A.F.S.C.A. Food Safety Center ­ Bvd. du Jardin botanique 1000 Bruxelles Tel. 02 211 82 11 Point de contact pour les consommateurs : Tel. 0800 13 550 Fax 0800 24 177 http://www.afsca.be