Gemeente Eindhoven

Plaza Futura naar NatLab op Strijp S

Plaza Futura gaat bij voorkeur naar het NatLab op Strijp S. Dit principebesluit heeft het college laten weten aan de Eindhovense gemeenteraad. In het nieuwe plan wordt rekening gehouden met het behoud van de combinatie film, theater en horeca. Op basis van een aangepast programma van eisen, is sprake van minimaal 5 (maximaal 7) multifunctionele filmzalen en een theaterzaal. Het is de bedoeling te starten met de horeca en de multifunctionele zalen.

Omdat in de oorspronkelijke plannen van het NatLab al voorzien is van een grand café en auditorium dat makkelijk omgebouwd kan worden tot zaal, kan dit deel al eind 2011 klaar zijn, de rest eind 2012. De nieuwe plannen betekenen dat Plaza Futura veel eerder gerealiseerd kan worden dan in het eerdere plan Machinekamer (2014). Hiervoor stelt het college een maximale investering van EUR 10.000.000,- en een maximale subsidie EUR680.000 voor activiteiten ter beschikking.

Ten grondslag aan deze keuze ligt de belangrijke innovatieve culturele ontwikkeling voor Strijp S, namelijk Multimedia. Belangrijk voor de ontwikkeling van multimedia is de samenwerking van individuen en groepen en de productiekant en uitvoering, zodat het effect in de stad versterkt wordt. De beoogde samenwerking van Plaza Futura met de al aanwezige Broet, Strp, Baltan en theatergezelschappen is hiervan een voorbeeld. Daarnaast bestaat de behoefte aan verbinding met de creatieve en technologische bedrijvigheid in het gebied. Hierbij is een rol weggelegd voor scholen als de Eindhovense school als medeontwikkelaars, aanbieders van diensten, vragers van stageplaatsen etc. In het NatLab kunnen deze componenten met Plaza geborgd worden en, als op de High Tech Campus, elkaar ontmoeten in het gezamenlijke restaurant.

Het vorig college besloot in 2005 om nieuwbouw voor Plaza Futura te realiseren. Er werd een bedrag in de begroting 2006 - 2009 beschikbaar gesteld van EUR10 miljoen. In de jaren daarna zijn diverse plannen ontwikkeld voor een nieuwe huisvesting, omdat Plaza op de huidige locatie geen uitbreidingsmogelijkheden heeft. Gekeken is naar het Victoriakwartier, de Admirant en de Machinekamer op Strijp S. Geen enkel voorstel bleek mogelijk binnen de vastgestelde (financiële) kaders.

De raad sprak in juni 2009 de voorkeur uit voor verhuizing van Plaza Futura naar Strijp S: `de creatieve Stad' waarbinnen Plaza uitstekend past. De nieuwe coalitie ondersteunt dit en onderschrijft het belang van Plaza als film- en theatercentrum. Conform het coalitieakkoord is eerst door Plaza en daarna door het College gezocht naar een structureel sluitend financieel en juridisch plan, rekening houdend met de nieuwe benadering van het cultuurvastgoed, waarbij gebruik van het vastgoed centraal staat. Dit betekent dat het gebouw gerealiseerd wordt voor het uitvoeren van een cultuur (of maatschappelijke) functie of voor meerdere functies.

De mogelijkheid tot een grotere integrale ontwikkeling is een pre. Ook zijn belangrijke voordelen de faseerbaarheid, de omkeerbaarheid (zalen zijn altijd weer om te zetten om bedrijfsruimtes) en de al eerder gememoreerde snellere realisatie. Daarnaast speelt de langdurige geschiedenis van de verhuizing van Plaza Futura een rol. Dit vereist dat zo snel mogelijk gehandeld wordt. De keuze voor Natlab brengt met zich mee dat vanaf het begin met een Plaza broedplaats gestart kan worden vanwege de bestaande bebouwing en tevens als signaal dat de voorziene ontwikkeling realistisch is.