Watersportverbond - KNWV

Verbond en 29er gaan intensiever samenwerken

vrijdag 3 december 2010

Na een langere periode van intensief contact zullen het
Watersportverbond Talentplan en de 29er49er klassenorganisatie de samenwerking gaan uitbreiden in 2011.

29er en Watersportverbond gaan intensier samenwerken In 2010 was de 29ergroep binnen de klassenorganisatie al meerdere malen betrokken bij activiteiten binnen het Watersportverbond Talentplan. Er werd
bijvoorbeeld samengewerkt bij de landelijke opstapdagen, Dutch Youth Regatta, ISAF Jeugd WK en de Jeugdtoptraining te Balk. In 2011 zal deze samenwerking een officieel karakter krijgen en zal de 29erklasse toegevoegd worden als opleidingsklasse binnen het Watersportverbond Talentplan.

Oog voor de toekomst
Tijdens de vergadering van de ISAF Council in november werd duidelijk dat de High Performance disciplines een veel grotere rol gaan spelen op de Olympische Spelen van 2016 en verder. Naast de gedegen opleiding van talent binnen het huidige Talentplan, is het Watersportverbond er van overtuigd dat er daarom een uitbreiding moet komen die specifiek gericht is op doorstroming richting High-Performancedisciplines. De 29er is in Nederland hiervoor de aangewezen boot met goede doorstroom mogelijkheden naar 470, 49-er en wellicht Catamarans en de 29-er XX, die op de nominatie staan om in mei 2011 toegevoegd te worden als Olympische klassen.

29er
Om de huidige zeilers binnen de 29er klasse voor te bereiden op de ontwikkelingen heeft de klasse Kaj Böcker als hoofdcoach aangesteld. Kaj is de huidige Europees Kampioen 29er en 29erXX tevens was hij de coach van de Nederlandse 420-teams tijdens het ISAF jeugd WK 2010. "Met hem is er nu genoeg kennis en ervaring in huis", aldus Koen Verhart, coördinator Talentplan van het Watersportverbond.

Onder leiding van Kaj Böcker zal er een volwaardig trainingsprogramma worden gedraaid die voldoet aan de normen van het Watersportverbond Talentplan en het Meerjaren Opleidingsplan. Naast de aanstelling van Kaj zullen er ook regelmatig andere trainers ingehuurd worden om hun kennis op specifieke punten over te dragen aan de zeilers. Voor 2011 is bijvoorbeeld al een afspraak gemaakt met Pepe Bettini uit Argentinië, die de trainingen in Bandol zal doen.

Naast de trainingen zal Kaj de zeilers ook coachen en hun individuele ontwikkeling bijhouden in het talentvolgsysteem. Hierdoor is de klasse in staat om jonge zeilers op te leiden voor grote evenementen. Hierdoor kunnen ze later doorgroeien naar de verschillende Olympische
Disciplines en vervolgopleidingen binnen het Talentplan.

Overeenkomst
Om de nauwere samenwerking tussen het Watersportverbond Talentplan en de 29er49er klasse te onderstrepen, zullen de beide partijen op korte termijn een overeenkomst ondertekenen waarbij o.a. de faciliteiten voor de klasse, maar vooral ook de talenten, zullen worden vastgelegd.

Informatie
Meer informatie over het Watersportverbond Talentplan of de 29er is te vinden via www.watersportverbond.nl/talentplan of www.29er49er.nl