Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Wit-sluisvispassage bij gemaal Smidsdijk in Cothen

Waterschap plaatst innovatieve De Wit-sluisvispassage bij gemaal Smidsdijk in Cothen

Publicatiedatum : 3 december 2010

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft onlangs de eerste De Wit-sluisvispassage geplaatst bij gemaal Smidsdijk in Cothen. Met dit ontwerp van waterschapsmedewerker Wim de Wit kunnen vissen een groot peilverschil overbruggen. Door de aanleg van de vispassage verbetert het leefgebied van vissen. Ze kunnen nu vanuit de Kromme Rijn en Caspargouwsewetering naar de Dwarsdijksewetering en de daarmee in verbinding staande watergangen zwemmen en andersom.

Groter leefgebied vissen

Vissen kunnen nu van diep naar ondiep, rustig water zwemmen om zich voort te planten of bescherming te zoeken tegen natuurlijke vijanden. In het najaar kunnen vissen terugzwemmen naar dieper water om te overwinteren. Ook de stuw bij de Kromme Sloot in Houten en de stuw Achterrijn in Werkhoven vormden een barrière voor vissen. Daarom heeft het waterschap hier onlangs al de veel toegepaste De Wit-vispassage geplaatst. In het voorjaar van 2011 plaatst het waterschap ook een sluisvispassage bij gemaal Caspargouw in Cothen.

Werking sluisvispassage

De sluisvispassage bestaat uit een ronde buis van 60 cm en een schuif aan zowel de in- als uitstroomzijde van de buis. De vispassage werkt volgens vrijwel hetzelfde principe als een scheepvaartsluis. Altijd is er één schuif geopend en de andere schuif (bijna) gesloten. Door de bijna gesloten schuif stroomt nog een kleine hoeveelheid water die als lokstroom dient voor de vissen. De vissen worden daardoor de buis ingelokt. Elk kwartier gaan de schuiven afwisselend open en dicht.

Voordelen sluisvispassage

Een belangrijk voordeel van de sluisvispassage is de kostenbesparing bij een peilverschil groter dan 1,0 m. Dit kan bij installatie oplopen tot ca. EUR 5.000,- voor elke 10 cm extra peilverschil. Gemaal Smidsdijk pompt water op voor het achterliggende gebied. Door de vispassage loopt water terug, waardoor het opnieuw opgepompt moet worden. Met dit type vispassage wordt dat waterverlies tot een minimum beperkt.

Maatregel uit watergebiedsplan

De aanleg van de sluisvispassage is één van de vele maatregelen uit het watergebiedsplan voor het gebied tussen de Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal die het waterschap tot 2016 uitvoert. Ook worden watergangen verbreed, duikers vergroot, nieuwe stuwen gebouwd en de capaciteit van gemalen vergroot. De uitvoeringsmaatregelen zijn nodig om wateroverlast te voorkomen, het watersysteem te verbeteren en de aanvoercapaciteit van water voor de fruitteelt te vergroten.